Kursras i H&M efter svaga försäljningssiffror

Stockholmsbörsen föll med nära 1 procent under fredagen. Dagens snackis var självklart H&M, som tappade hela 13 procent efter att ha presenterat usla försäljningssiffror för det fjärde kvartalet (september-november). Kursfallet i H&M bidrar till att Stockholmsbörsen faller mest bland de större börserna i Europa..

H&M:s försäljning i lokala valutor minskade med 2 procent i det fjärde kvartalet, jämfört med samma kvartal föregående år. Konsensusprognosen var en ökning med 4,9 procent. Handelsbanken beräknar att försäljningen i jämförbara butiker minskade med 10 procent under kvartalet. Bolaget pekar på en snabb migration till online och färre besökare i butikerna, men säger också att varumärket H&M har lidit av en svag utveckling till följd av ”obalans i sortimentssammansättningen”.

Tele2 steg med 1,7 procent efter att ha kommit överens med Deutsche Telekom att slå ihop sina verksamheter i Nederländerna. Skanska tappade drygt 5 procent efter en sänkt rekommendation och Pandox föll med drygt 5 procent efter att ha genomfört en riktad nyemission på 1,5 miljarder kronor med omkring 5 procents rabatt.

Räntan på den svenska tioåriga statsobligationen var oförändrad på 0,73 procent. Kronan försvagades med 6-7 öre mot dollarn och euron. USD/SEK noteras till 8,50 och EUR/SEK till 10,00.

Oljepriset var stabilt kring 63,30 dollar per fat (brent). 

Läs fler inlägg på Börsflödet