Ned med bankerna i spetsen

Stockholmsbörsen faller under onsdagen. En halvtimme före stängning noterades storbolagsindexet OMXS30 1,1 procent lägre. Bidragande till nedgången är ökad geopolitisk oro i spåren av amerikanska signaler om missilvedergällning mot Syrien-regimen efter uppgifterna om att kemiska vapen använts i Ghouta. Sektormässigt går banker sämst efter rekommendationssänkningar i sektorn. Förutom de utdelningsavskiljande bolagen SSAB och Telia (-1,6 respektive 3,9 procent) återfanns Nordea, SEB, Swedbank och Handelsbanken i botten av indexet med nedgångar kring 2 procent. Bland de medelstora aktierna noterar vi att Nobia faller med 8 kronor (11 procent), vilket kan jämföras med storleken på den totala utdelningen om 7 kronor. New York-börserna har inlett dagens handel med något lägre kurser. .

De ökade spänningarna i Mellanöstern har även bidragit till att oljepriset stigit till 72,60 dollar per fat (brent), vilket är den högsta nivån sedan hösten 2014. Även basmetallpriserna stiger.

Kronan har försvagats med 2 öre mot dollarn (8,32) och 4 öre mot euron (10,30). Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan har tickat ner med 3 räntepunkter till 2,78 procent. Rubeln fortsätter att falla och handlas nu på den lägsta nivån mot dollarn på ett och ett halvt år.

Läs fler inlägg på Börsflödet