Ned med bankerna i spetsen

Stockholmsbörsen faller under onsdagen. En halvtimme före stängning noterades storbolagsindexet OMXS30 1,1 procent lägre. Bidragande till nedgången är ökad geopolitisk oro i spåren av amerikanska signaler om missilvedergällning mot Syrien-regimen efter uppgifterna om att kemiska vapen använts i Ghouta. Sektormässigt går banker sämst efter rekommendationssänkningar i sektorn. Förutom de utdelningsavskiljande bolagen SSAB och Telia (-1,6 respektive 3,9 procent) återfanns Nordea, SEB, Swedbank och Handelsbanken i botten av indexet med nedgångar kring 2 procent. Bland de medelstora aktierna noterar vi att Nobia faller med 8 kronor (11 procent), vilket kan jämföras med storleken på den totala utdelningen om 7 kronor. New York-börserna har inlett dagens handel med något lägre kurser. .

De ökade spänningarna i Mellanöstern har även bidragit till att oljepriset stigit till 72,60 dollar per fat (brent), vilket är den högsta nivån sedan hösten 2014. Även basmetallpriserna stiger.

Kronan har försvagats med 2 öre mot dollarn (8,32) och 4 öre mot euron (10,30). Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan har tickat ner med 3 räntepunkter till 2,78 procent. Rubeln fortsätter att falla och handlas nu på den lägsta nivån mot dollarn på ett och ett halvt år.

Läs fler inlägg på Börsflödet

Bloggarkiv

Se tidigare inlägg i placeringsbloggen. Välj månad här nedan.