Negativ styrränta i Japan

Bank of Japan sänkte igår styrräntan till -0,1% i syfte att snabbare få upp inflationen till målet om 2%. Beslutet togs med minsta möjliga majoritet (5-4). Data i Japan har överlag varit svagare än förväntat i december, med lägre inflation fallande industriproduktion och hushållskonsumtion. Dessutom säger banken att ytterligare kvantitavia lättnader kan genomföras. Yenen försvagades kraftigt och Tokyobörsen steg med 2,8%. De asiatiska börserna steg överlag under natten och morgonen. Klockan 8:30 hade Hongkongbörsen stigit med 2,2%, medan Shanghaibörsen hade stigit med 3,1%. Europaterminen noteras 1,3% högre på morgonen, vilket talar för en positiv börsöppning på Stockholmsbörsen idag..

De amerikanska börserna steg med 0,3 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning och totalt under dagen steg de viktigaste indexen med 0,6-0,9%. Bästa sektor var Energi.

Oljepriset har fortsatt sin återhämtning sig under gårdagen och morgonen. Kl 8:30 kostade brentoljan 34,70 dollar per fat.

Räntan på den amerikanska 10-åriga statsobligationen tickade ner med 5 räntepunkter till 1,95%. USD/SEK noterades på morgonen till 8,52.

Rapporter på morgonen
TeliaSoneras rapport för det fjärde kvartalet var något bättre än väntat med ett rörelseresultat som överträffade konsensusprognosen och ett starkt kassaflöde. Resultatguidningen för 2016 är dock något lägre än vad marknaden räknar med. Bolaget kommunicerade en ny utdelningspolicy att dela ut minst 80% av det fria kassaflödet exklusive Euroasien, dock minst 2 kr per aktie för 2016. Givet de svaga rapporterna från Tele2 och TDC räknar vi med en viss lättnad efter dagens rapport från TeliaSonera och en positiv kursreaktion för aktien.

Detta händer idag
Före börsens öppning rapporterade TeliaSonera och Nordnet. Vid lunch rapporterar Autoliv. Från EMU får vi preliminära inflationssiffror för januari (11:00) och från USA får vi preliminär BNP (14:30) för Q4 och Michigan konsumentförtroendeindex (16:00).

Läs fler inlägg på Börsflödet