Novo Nordisk mot strömmen

Stockholmsbörsen har handlats under nollstrecket under onsdagen. En halvtimme före stängning noterades OMXS30 0,4 procent lägre. Securitas har fallit med drygt 5 procent efter att ha rapporterat en försäljning och ett resultat i linje med förväntningarna, men där marknaden tycks ha tagit fasta på en försiktig guidning för Europa. Lundin Petroleum har fallit med drygt 1 procent trots morgonens rapport som var bättre än väntat (se nedan). Addlife är dagens vinnare med en kursuppgång på drygt 5 procent. Aktien har därmed stigit med cirka 80 procent under de 12 senaste månaderna. Läkemedelsjätten Novo Nordisk presenterade en oväntat stark rapport och tack vare en kursuppgång på cirka 5 procent är Köpenhamnsbörsen en av få europeiska aktiemarknader som stiger. New York-börserna faller i kölvattnet av en fallande aktiekurs för jätten Apple i den inledande handeln.

De svenska marknadsräntorna är i stort sett oförändrade inför Feds räntebesked ikväll (samtliga analytiker räknar med oförändrad styrränta). USD/SEK noteras till 8,83 och EUR/SEK till 9,63.

Oljan handlas på 50,50 dollar per fat (brent).

Morgonens rapporter
Novo Nordisk presenterade en starkare rapport än väntat. Den danska läkemedelsjättens försäljning var 2 procent högre än väntat och rörelseresultatet var 6 procent högre än väntat. Insulinförsäljningen var bättre än väntat, vilket kan minska oron för fallande priser. Bolaget snävade även in intervallet för sin försäljning och resultat (resultattillväxten i lokal valuta väntas ligga i intervallet -1 – +3 procent (från -2 – +3).

Lundin Petroleum redovisade ett bättre resultat än väntat för det första kvartalet och presenterade ett ebitda-resultat på 356 miljoner dollar. Väntat var 325 miljoner dollar. Intäkterna uppgick till 422 miljoner dollar att jämföra med konsensus på 377 miljoner dollar. Bolaget höjer samtidigt sin genomsnittliga produktionsprognos för 2017 och spår nu 75 000-85 000 fat per dag (tidigare 70 000-80 000).

Läs fler inlägg på Börsflödet