Novo Nordisk tynger Köpenhamn

Vid lunchtid på fredagen hade Stockholmsbörsen stigit med 0,3 procent. Till skillnad från mereparten övriga Europabörser faller Köpenhamnsbörsen till följd av att Nordens största börsbolag Novo Nordisk tappar 8 procent efter att ha sänkt prognosern för 2016, samt talat om prispress i Nordamerika (se nedan). Dagen storbolagsvinnare hittills är Fingerprint Cards, som stiger med nära 3 procent..

Den svenska tioårsräntan närmar sig nollnivåer; vid lunchtid hade den tickat ner med 3 räntepunkter till 0,09 procent. Kronan har försvagats med 2 öre mot dollarn och euron. Dagens ekonomiska höjdpunkt är klockan 14:30 då amerikansk sysselsättningsstatistik i form av de så kallade ”payrolls” presenteras. Runt 180.000 nya jobb väntas ha skapats, samtidigt som den genomsnittliga lönetillväxten väntas ha uppgått till 2,6 procent på årsbasis.

 

Morgonens rapporter
Den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk redovisade en försäljning som var 3 procent lägre än konsensusprognosen, men ett nettoresultat som var i linje med förväntningarna. Försäljningen av nästa generations insulin ökade mer än väntat, men den låga absoluta försäljningsnivån kunde inte kompensera för den ökade konkurrensen för gamla produkter. Vidare sänkte bolaget sina prognoser för 2016 något. Försäljningen väntas öka med 5-7 procent (tidigare 5-9 procent) och rörelseresultatet med 5-8 procent (tidigare 5-9 procent). Dessutom sade bolaget att utfallet av merparten av förhandlingarna i USA väntas innebära att priserna efter rabatter blir måttligt lägre jämfört med 2016 på grund av den tuffa prismiljön, särskilt för segmenten basinsulin och mänskligt tillväxthormon.

Läs fler inlägg på Börsflödet