Swedish Match mot strömmen på sur börs

Stockholmsbörsen inledde veckans handel med att falla 1,3 procent. Det har varit en volatil handelsdag, och kursfallet tilltog under eftermiddagen då det blev klart att Storbritanniens premiärminister Theresa May har beslutat att skjuta upp tisdagens omröstning i parlamentet om brexitavtalet, till följd av att förslaget inte innehåller en reservlösning (backstop) för det irländska gränsen och därför var omöjligt att få igenom. Merparten europeiska börser tappar i samma storleksordning. New York-börserna har inlett dagens handel med att falla 1,5 procent. .

Autoliv blev dagens sämsta storbolagsaktie med en nedgång på nära 7 procent. Statistik från Kina visar att bilhandlarna i landet pressas allt hårdare av ett växande lager av osålda bilar. Indexet ”Vehicle Inventory Alert Index”, som sammanväger lagernivå, efterfrågan och finansiell ställning hos bilhandlarna har på kort tid stigit till rekordhöga 75, vilket kan jämföras med jämviktsnivån 50.

Teknikkonsulten ÅF lägger ett rekommenderat kontant bud på den finländska sektorkollegan Pöyry. Budet ligger på 10,20 euro kontant per aktie, innebärande en premie om 46 procent jämfört med fredagens stängning och en värdering av Pöyry på 611 miljoner euro. ÅF-aktien tappade nästan 7 procent, då marknaden tycks mena att prislappen är väl hög.

Swedish Match gick mot strömmen med en uppgång på 1,6 procent. Uppgifter gör gällande att den brittiska regeringen eventuellt ska göra en översyn vad gäller att upphäva snus-förbudet efter EU-uträdet.

Detta händer i morgon
Under tisdagen får vi ett par intressanta barometrar avseende den ekonomiska utvecklingen i form av tyska ZEW-index (kl 11:00) och amerikanska småföretagsindexet NFIB (12:00). Camurus har kapitalmarknadsdag.

Klockan 20:00 var det tänkt att Storbritanniens parlament skulle rösta om Brexitavtalet, men detta har nu skjutits fram på grund av att förslaget inte innehåller en reservlösning (backstop) för det irländska gränsen.

Läs fler inlägg på Börsflödet