Ny optimism på börsen

Stockholmsbörsen har inlett veckan med stigande kurser. Hopp om nya stimulanser från regeringar och centralbanker har generellt förbättrat stämningen på världens finansmarknader på måndagen. Stöd kom också från att president Trump och även hans rådgivare under helgen avfärdade oron för att USA är på väg in i en recession, pådrivet av handelskriget. Med undantag för börsen i Köpenhamn är det goda uppgångar på samtliga europabörser idag. I USA stiger också börserna drygt 1 procent i den inledande handeln. Bland Stockholmsbörsens större bolag ligger Lundin Petroleum i topp efter att under morgonen meddelat ett mindre oljefynd i Nordsjön. Det är lugnt på dagens agenda. Handelskonflikten mellan Kina och USA, samt Trumps utspel om detta (och kanske annat) blir sannolikt bidragande till börsutvecklingen framöver.

Statistik på bostadsmarknaden visar att Sverige haft stillastående prisutveckling (säsongsrensat) i juli. Bostadsrättspriserna steg med 0,7 procent och villapriserna sjönk med 0,9 procent. Aktiviteten på bostadsmarknaden är dock generellt sett låg under sommarmånaderna, vilket innebär att det är svårt att dra några tydliga slutsatser.

Under helgen har det rapporterats om att den norska sportkedjan XXL fuskat med reapriser för att kringgå den norska marknadsföringslagen. En intern utredning har inletts och enligt bolagets VD Øivind Tidemandsen finns det ingenting som tyder på att högsta ledningen varit involverad, samt att det inte finns några indikationer på att liknande fusk förekommit i Sverige, Finland eller Österrike.

Läs fler inlägg på Börsflödet