Börsen vände nedåt

Stockholmsbörsen inledde dagen på plussidan för att sedan vända nedåt på tisdagseftermiddagen. OMX30 stängde 0,3 procent lägre. Bland storbolagen går Astra Zeneca ut som vinnare efter en immunterapistudie med högt ställda förväntningar. Aktien stängde upp 1,2 procent. Sämre går det för SSAB som noteras 3,2 procent lägre.

New-Yorkbörserna sökte sig lätt nedåt i den inledande handeln. Vid 17:30 hade Dow Jones backat 0,1 procent. Det bredare S&P500 var ned 0,3 procent och Nasdaq sjönk 0,4 procent.
Telekom och industri går svagt medan Hälsovård är bland de starkare sektorer. 

Fokus i USA har annars riktats mot Federal Reserve där William Dudley, Fed-ched i New York, sade att en stramare arbetsmarknad bör hjälpa till att få upp inflationen, och indikerade samtidgt att svagare data kan ses som tillfälliga.

Räntor: Europaräntor sjönk i långa änden, medan pundet tappade på BOE-signaler på tisdagen. Den amerikanska tioåriga statsobligationen har i pricnip gått i sidled och noteras till 2,16 procent. Svenska kronan tappar något mot både euron och dollarn. USD/SEK noteras till 8,78 och EUR/SEK till 9,77.

Oljepriset är ned 2,60 procent så här långt i dagens handel. Brentoljan noteras till 45,70 dollar per fat.

 

Nya skatteregler föreslås
Regeringen föreslår en sänkning av bolagsskatten till 20 procent från 22 procent. Det skriver finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister och biträdande finansminister Per Bolund i en debattartikel i Dagens Industri. I promemorian som finansdepartementet remitterar föreslås förutom en sänkt bolagsskatt bland annat också att det införs en generell regel för begränsning av ränteavdrag i företagssektorn. Sänkningen av bolagsskatten föreslås som en kompensation för begränsningen av ränteavdragen. Enligt ministrarna finansieras den fullt ut av övriga regelskärpningar.

EU beredd införa motåtgärder mot USA
USA väntas tillkännage begränsingar i stålimporten inom kort, kanske denna vecka. Varpå EU kan svara med motåtgärder mot USA och en anmälan till Världshandelsorganisationen, WTO. Det sade EU:s handelskommisionär Cecilia Malmström till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen.

 

Läs fler inlägg på Börsflödet