Börsen vände ner

ECB lämnade som väntat räntorna oförändrade. ECB skriver att räntorna kommer att förbli på nuvarande eller lägre nivåer under så lång tid som krävs, och åtminstone till och med första halvåret 2020. Centralbanken betonar behovet av en mycket ackommoderande penningpolitisk hållning under en utdragen tid, eftersom inflationen är under målet och ihållande har varit det..

Efter en initial uppgång vände börserna ner under eftermiddagen och en dryg timme före stängning noterades OMXS30 0,6 procent lägre. Hälsovård är enda sektor på plus, med stöd av en uppgång på cirka 7 procent i AstraZeneca efter morgonens rapport (se nedan). Även Nokia stiger med 7 procent efter att ha presenterat en stark rapport för det andra kvartalet. Mot strömmen går Lundin Mining, som tappar 4 procent efter att ha presenterat svagare siffror för det andra kvartalet än väntat.

Efter att ha noterat ett nytt all-time high, faller New York-börsen tillbaka med 0,4 procent i öppningshandeln.


Morgonens rapporter
Nokia presenterade en starkare rapport än väntat för det andra kvartalet. Försäljningen om 5.694 miljoner euro var 6 procent högre än konsensusprognosen och rörelseresultatet om 451 miljoner euro (7,9 procents marginal) var betydligt högre än väntade 256 miljoner euro. Bolaget upprepade helårsprognosen om en vinst per aktie i intervallet 0,25-0,29 euro (konsensusprognosen låg tidigare på 0,22 euro). Aktien lär vara stark i dagens handel.

Även AstraZeneca levererade en stark rapport för det andra kvartalet. Försäljningen var 5 procent högre än väntat och rörelseresultatet för kärnverksamheten var 17 procent högre än konsensusprognosen. Den stora resultatavvikelsen drevs av en ökad försäljning (av framförallt cancerläkemedel på tillväxtmarknaderna), då kostnaderna var i linje med förväntningarna.

Equinor (tidigare Statoil) redovisade ett justerat rörelseresultat för det andra kvartalet som var 8 procent lägre än väntat, vilket lär föranleda sänkta vinstprognoser för 2019 i marknaden. Produktionen var i linje med konsensusprognosen, medan det realiserade priset var lägre. Bolaget upprepade produktionsguidningen för såväl 2019 som fram till 2025 (3 procent årlig tillväxt). Bolaget sänkte investeringsprognosen för Johan Sverdrup och gav positiva kommentarer kring uppstarten av fältet, vilket även är positivt för Lundin Petroleum.

ABB presenterade en odramatisk rapport för det andra kvartalet. Orderingången och försäljningen var marginellt lägre än konsensusprognosen, medan det justerade rörelseresultatet var något högre än väntat.

Kontanthanteringsbolaget Loomis redovisade en försäljning och ett justerat rörelseresultat för det andra kvartalet som var 2 respektive 4 procent lägre än konsensusprognosen. Den organiska tillväxten i Europa överraskade positivt, medan marginalerna var lägre än väntat.

Det händer i morgon
Före börsens öppning rapporterar bland annat Hexagon, SCA, Moment Group och vid lunchtid rapporterar Veoneer.

Klockan 9:30 presenteras svensk statistik för juni i form av detaljhandelsförsäljning samt handels- och bytesbalans. Klockan 14:30 får vi preliminära siffror över amerikansk BNP för det andra kvartalet.eer.

Läs fler inlägg på Börsflödet