Nedåt på ökad handelsoro

Stockholmsbörsen öppnade måndagens handel med oförändrade kurser, men tappade successivt under dagen i spåren av ökad handelsoro. OMXS30 stängde till slut 1,0 procent lägre, vilket ändå var en betydligt bättre utveckling än för merparten övriga större Europabörser (EuroStoxx 50 är ner 1,9 procent), bland annat till följd av att Stockholmsbörsen var stängd i fredags då börserna steg överlag. Råvarubolag (bortsett från oljerelaterat) och Verkstad går svagast. Bland storbolagsförlorarna återfinns SSAB (-4-5 procent) och Boliden (-3,5 procent). Kontanthanteringsbolaget Loomis tappade nära 7 procent efter en rekommendationssänkning. En av få vinnaraktier bland de större bolagen var hygienbolaget Essity, som steg med 0,9 procent. New York-börserna har inlett handeln med att tappa 1,5-2 procent..

President Donald Trump har via Twitter hotat med ökade tullar på europeiska bilar. Detta efter att EU på fredagen låtit sina tullar på USA-varor träda i kraft som ett svar på USA:s stål- och aluminiumtullar. EU har i sin tur hotat med motåtgärder om dessa nya tullar riktade mot bilar skulle införas. Motorcykeltillverkaren Harley-Davidson tappar drygt 2 procent efter att bolaget meddelat att EU höjt tullarna på bolagets motorcyklar från 6 procent till 31 procent vilket medför en prishöjning om cirka 2.200 dollar i EU.

Kombinerade inköpschefsindex (preliminära från Markits) för USA sjönk till 56,0 i juni, från 56,6 i maj. Motsvarande index för EMU steg till 54,8 i juni, från 54,1. I både USA och Europa dämpas inköpschefsindex för tillverkningsindustrin, medan tjänstesektorn håller emot.

Obligationsräntorna i Europa är stabila, samtidigt som kronan har försvagats med 3 öre mot dollarn och 6 öre mot euron. USD/SEK noteras till 8,88 och EUR/SEK till 10,38.

Oljepriset steg i samband med fredagens OPEC-möte, men har sjunkit tillbaka under måndagen. På förmiddagen uppgick oljepriset till drygt 74 dollar per fat (brent).

Läs fler inlägg på Börsflödet