Svensk inflation enligt förväntningarna

Stockholmsbörsen handlades i stort sett på oförändrade nivåer vid lunchtid. De större övriga europabörserna har utvecklats betydligt starkare och Euro Stoxx 50 har stigit med nära 1 procent. Den senaste tidens stora förloraraktie, Fingerprint Cards, rekylerar upp med drygt 2 procent. Samtidigt går många av den senaste tidens vinnaraktier i råvarusektorn förhållandevis svagt. SKF och SSAB tickar ner med omkring 2 procent. Intrum Justitia stiger med 1 procent efter att Intrums huvudägare och Lindorffs huvudägare Nordic Capital omförhandlat utbytesvillkoren till Intrum Justitias fördel (dessa föreslås nu få 55 procent av det nya bolaget, jämfört med tidigare 53 procent)..

Inflationen (KPIF, KPI med fast ränta) i Sverige i november uppgick till 1,6 procent (på årsbasis), vilket var helt enligt förväntningarna. Räntan på den svenska tioåriga statsobligationen har tickat ner med fyra räntepunkter till 0,59 procent. USD/SEK noteras till 9,17 och EUR/SEK till 9,73. 

Oljepriset har stigit något under förmiddagen och handlas nära 56 dollar per fat (brent). Detta betyder att oljepriset har stigit med 50 procent sedan årsskiftet.

 

Kina: Ökad aktivitet i november
I natt presenterades kinesisk ekonomisk statistik för november, vilken visade på en något förbättrad tillväxttakt. Detta indikerar att den kinesiska ekonomin kommer att avsluta 2016 med en god BNP-tillväxt i målintervallet 6,5-7 procent. Detaljhandelsförsäljningen ökade med 10,8 procent på årsbasis, vilket var mer än väntat och den högsta siffran på nästan ett år. Industriproduktionen ökade med 6,2 procent på årsbasis, vilket var något högre än under oktober. Investeringarna, slutligen, har ökat med stabila 8,3 procent hittills i år, vilket enligt våra beräkningar innebär en tillväxt på 8,8 procent i november. Investeringarna i maskiner och utrustning ökade, samtidigt som de mattades något i infrastruktur och fastigheter. En nedkyld fastighetsmarknad väntas framöver, vilket är huvudskälet till att tillväxten lär bli något lägre under 2017 än under 2016. 

 

Detta händer idag
Sverige: Inflation för november. Dagens inflationssiffra ger oss en viss fingervisning inför Riksbankens penningpolitiska beslut nästa onsdag den 21 december.
Tyskland: Inflation för november
Storbritannien: Inflation för november
USA: Barometerdata om optimism inom amerikanska småbolag
SAS och Svolder rapporterar före börsöppning

Senare i veckan kommer svenska data över fastighetspriser (onsdag) och arbetslöshet (torsdag). Från USA är höjdpunkterna tillväxten i detaljhandeln och räntebeskedet från Fed under onsdag. På torsdag kommer räntebesked även från Norge och Storbritannien.

Läs fler inlägg på Börsflödet