Alfa och H&M rapportvinnare

Med draghjälp från starka rapporter i Alfa Laval och H&M (se nedan) steg Stockholmsbörsen med 0,5 procent under tisdagen. Detta gör Stockholmsbörsen till en av Europas vinnarbörser. Indextunga H&M steg med 5,6 procent, samtidigt som Alfa Laval (+7 procent) drog med sig verkstadssektorn. Stora Enso (-3,5 procent) gick mot strömmen efter en svagare rapport än väntat från sektorkollegan UPM-Kymmene..

Alfa Laval och H&M i topp

Källa. SIX.

 

Räntan på den tioåriga svenska statsobligationen steg initialt, men föll sammantaget med 2 räntepunkter till 0,73 procent, i linje med internationella räntor. Dollarn försvagades under dagen. Klockan 17:30 noterades USD/SEK till 8,75 och EUR/SEK till 9,45.

Oljepriset har stigit till 56 dollar per fat (brent).

Rapporter på morgonen
Alfa Laval
presenterade en stark orderingång i morgonens kvartalsrapport. Orderingången om 8 709 miljoner kronor var 6 procent högre än konsensusprognosen. Justerat för engångsposter var även rörelseresultatet (EBITA) 6 procent högre än väntat. Mot bakgrund av detta förväntas marknadens vinstprognoser behöva höjas och en kursuppgång vara motiverad.

H&M:s rörelseresultat för det fjärde kvartalet (september-november) var 7 procent högre än konsensusprognosen. Försäljningen var känd sedan tidigare, men såväl bruttomarginal som rörelsekostnader överraskade positivt. Försäljningen hittills i januari ökade med 11 procent, vilket var marginellt mer än väntat. Varulagret ökade med 28 procent på årsbasis, vilket talar för ett visst ökat reabehov. Utdelningen föreslås till 9,75 kronor per aktie, vilket var enligt förväntningarna. Aktien har varit svag under en tid, varför resultatavvikelsen motiveraren positiv kursreaktion i dagens handel.

HiQ rapporterade en försäljning som var enligt förväntningarna, men till följd av ett svagare resultat än väntat i den svenska verksamheten var rörelseresultatet 12 procent lägre än konsensusprognosen. 

Com Hem presenterade en omsättning och ett rörelseresultat (EBITDA) som var i linje med marknadsförväntningarna. Även den föreslagna utdelningen om 4 kronor per aktie var som väntat.

Läs fler inlägg på Börsflödet