Oklar riktning i den intiala handeln

Riktingen i samband med morgonens börsöppning är oklar. Europaterminen indikerar en öppning 0,3% högre, samtidigt som New York-börserna handlades ner efter Stockholmsbörsens stängning och Asienbörserna var sura. De amerikanska marknaderna tappade 0,4-0,6 procentenheter efter tidpunkten för Stockholmsbörsens stängning och avslutade dagen med nedgångar på cirka 1%..

NFIB-index som mäter optimismen bland de amerikanska småföretagen uppgick till 92,9 i februari, vilket kan jämföras med 93,9 föregående månad och väntade 93,7.

Efter flera dagars uppgång rekylerade oljepriset ner för att åter handlas under 40 dollar per fat (brent).

Räntan på den amerikanska 10-åriga statsobligationen föll med 9 räntepunkter till 1,82%, främst p.g.a. lägre globala marknadräntor. USD/SEK handlades till 8,49 på morgonen.

De asiatiska börserna sjönk under natten och morgonen. Tokyobörsen tappade 0,8%. Kl 8:30 noterades  Hongkong- och Shangahaibörsen 0,2% respektive 1,3% lägre.

Rapporter på morgonen
H&M-konkurrenten Inditex (med bl. a. Zara-kedjan) rapporterade i morse för Q4 (nov-jan; H&M rapporterar den 6 april för sitt Q1 (dec-feb), så två månader överlappar). Försäljningen var i linje med prognoserna, men resultatet var något lägre än väntat. Försäljningstillväxten i lokal valuta för Inditex uppgick till 15%, vilket kan jämföras med H&M:s senaste siffra på 11%. Försäljningen i jämförbara butiker ökade med 8,5%, vilket är något högre än för H&M. H&M har dock en högre takt vad gäller öppnande av nya butiker, vilket ger en viss initial utspädning i försäljningstillväxten i jämförbara butiker.

H&M handlas med 23% värderingsrabatt (P/E 12 månader framåtblickande) jämfört med Inditex. Rabatten har minskat från 30% under de senaste månaderna, men i genomsnitt under de senaste fem åren har rabatten uppgått till 10%. Värderingspremien  för H&M jämfört med Stockholmsbörsen som helhet är på historiskt låga nivåer.

Detta händer idag
Idag presenteras de svenska hushållens konsumtion under januari (9:30). Från USA får vi grossistlagersiffror för januari (16:00), vilket kan ge en ledtråd om lagercykeln i USA. Från USA får vi även officiell oljelagerstatistik (16:00). Addtech håller bolagsstämma och det är sista dag att handla Addtech inklusive rätt till utdelning av aktier i AddLife. Fyra aktier ger rätt till en aktie i AddLife.

Läs fler inlägg på Börsflödet