Oljepriset studsade tillbaka

Mycket talar för en positiv börsöppning idag. Terminerna på Europa indikerar en öppning cirka 0,4% högre. De amerikanska börserna steg med 0,5 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning. Volatiliteten VIX sjönk ytterligare till 13,6..

Fed-ledamoten Robert Kaplan (icke-röstande) sällar sig till dem som säger att de vill höja räntan i närtid, men inte nödvändigtvis i juni. Han upprepade att Brexit-omröstningen kan vara en faktor som talar för att avvakta.

De amerikanska räntorna sjönk med 4 räntepunkter till 1,81%. USD/SEK noterades på morgonen till 8,32.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn i Kina sjönk till 51,2 i maj, jämfört med 51,8 i april.

Börserna i Asien steg under natten och morgonen. Tokyobörsen handlades upp med 0,5%. Hongkong- och Shanghaibörserna noterades 0,4% högre vid 8:30-tiden.

Oljepriset studsade tillbaka
Oljepriset föll med en dollar per fat efter att OPEC inte nådde någon överenskommelse om produktionstak. Gårdagens OPEC-möte handlade inte om att återinföra produktionsmål eller frysa produktionen, utan om att visa att kartellen står på en gemensam plattform och har en fungerande dialog som kan ta beslut framöver. Trots avsaknaden av produktionsmål var det ett möte i betydligt mer positiv anda än senast vid december-mötet. Produktionen utanför OPEC faller, efterfrågan stiger och priset ligger i en positiv trend. Efter att oljelager- och produktionssiffror presenterades i USA studsade oljepriset tillbaka för att nu på morgonen åter handlas över 50 dollar per fat. 

ECB något mer optimistiskt
Som väntat gjorde ECB inga förändringar av penningpolitiken igår och kom med få nyheter då centralbanken avvaktar effekterna av stimulanspaketet från i mars. För första gången på länge sänktes inte BNP- och inflationsprognoserna. Rörelserna på ränte- och valutamarknaderna har varit små efter beskedet.

Detta händer idag
Idag presenteras inköpschefsindex (tjänster) på en rad marknader, inklusive Sverige (kl 8:30), EMU (10:00), och USA (16:00). Från Sverige får vi även siffror över industriproduktionen och industriorder under april (9:30). Dagens höjdpunkt är månadssiffrorna på sysselsättningen (”non-farm payrolls”, kl 14:30). Sysselsättningen väntas ha ökat med 157.000. NCC handlas exklusive rätt att erhålla aktier i bostadsbyggbolaget Bonava.

Läs fler inlägg på Börsflödet