Oljeprisrally

Terminerna indikerar en öppning nära nollstrecket med 20 minuter kvar till börsöppning. New York-börserna steg med 0,1-0,3 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning i fredags. Under natten och morgonen har det varit blandade rörelser på de asiatiska börserna, men i Kina har nedgångarna varit relativt stora, delvis på grund av oro kring fastighetssektorn. I Japan fick börsen stöd av att yen försvagats mot dollarn till den lägsta nivån på nära 10 månader. Tokyobörsen steg med 0,8 procent. Klockan 8:15 handlades Hongkongbörsen 1,5 procent lägre och Shanghaibörsen 2,4 procent lägre..

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen steg med sex räntepunkter till 2,47 procent. Rörelserna har varit relativt små på valutamarknaderna. USD/SEK noteras till 9,18 och EUR/SEK till 9,70 på morgonen. 

Oljepriset har fortsatt uppåt i spåren av att flera oljeproducerande länder utanför OPEC valt att göra som OPEC-medlemmarna och minskar oljeproduktionen. Brent handlas nu för cirka 57 dollar per fat, att jämföra med 53-54 dollar per fat i slutet av förra veckan.

Enligt Dagens Industri har tre av Intrum Justitias (SEB Fonder, AMP och Lannebo Fonder vilka äger 17,5 procent av aktierna) bestämt sig för att säga nej till det föreslagna samgåendet med Lindorff. Enligt tidningen har förhandlingar förts med Lindorffs huvudägare Nordic Capital för att förbättra samgåendevillkoren för Intrums aktieägare, men dessa förhandligar bröt samman igår. För att affären ska gå igenom krävs att två tredjedelar av de vid stämman representerade aktierna ska säga ja. Helgens händelser har minskat sannolikheten för att affären ska gå igenom. 

Läs fler inlägg på Börsflödet