Upprekyl, men tung börsvecka

Stockholmsbörsen rekylerar upp med cirka 1 procent under fredagen, vilket innebär att veckan ändå ser ut att stänga 2 procent lägre. Många aktier som föll kraftigt igår återhämtar sig idag. Cykliska aktier går särskilt starkt, med Autoliv (+3,5 procent) och Boliden (+2,3) i topp bland de större bolagen. Hälsovård har det tuffare, med både AstraZeneca och Elekta på minus. New York-terminen indikerar en öppning 0,5 procent högre..

Även oljepriset rekylerar upp något efter gårdagens fall på 4,6 procent och går mot den största veckovisa nedgången sedan december när upptrappningen i handelskonflikten fick investerare att lämna råvaror med exponering mot konjunkturen. Handelskonflikten överskuggar nu de andra faktorer som bidragit till en riskpremie i oljepriset, såsom oron i Mellanöstern med Iran i centrum, fallande produktion i Venezuela, utbudsstörningar i Ryssland och Nigeria samt budskapet från OPEC om en förlängning av avtalet om produktionsminskning under det andra halvåret.

Detta händer nästa vecka
Nästa vecka präglas av helgstängda marknader och är tunn vad gäller ekonomisk statistik och bolagshändelser. Såväl London- som New York-börserna är stängda på måndagen. På onsdag är det halvdag på Stockholmsbörsen och på torsdag (Kristi Himmelfärd) är de nordiska börserna stängda.

På bolagsfronten noterar vi bland annat Dometics kapitalmarknadsdag samt SAS och Lundbergs rapporter på tisdag, och Elektas rapport på onsdag.kvartalet.

Läs fler inlägg på Börsflödet