Oljebolag upp på svag börs

Stockholmsbörsen har fallit med 0,3 procent under torsdagsförmiddagen. Oljebolagen går mot strömmen tack vare ett fortsatt stigande oljepris. Lundin Petroleum stiger med 2 procent, Enquest med 8 procent och Black Pearl med 4 procent. Elekta, som presenterade en svagare rapport än väntat, handlades ner initialt, men har klättrat över nollstrecket..

Opec beslutade igår att för första gången på åtta år sänka produktionen frivilligt för att försöka höja priset. Gruppen sänker produktionen med 1,2 miljoner fat per dag och icke Opec-länder kommer bidra med ytterligare 0,6 miljoner fat per dag varav Ryssland står för 0,3 miljoner fat per dag. Knäckfrågan verkar ha varit Irak och Iran som slutligen kom till förhandlingsbordet och gick med på Saudiarabiens inslagna väg för att stabilisera oljemarknaden. Iran får som enda medlem lov att öka produktionen och Ryssland anslöt sig till en sänkning trots att man tidigare enbart sträckt sig till att frysa produktionen. Oljepriset har stigit från 47 dollar per fat i går morse till drygt 52,50 dollar per fat (brent) vid lunchtid.

Räntan på den svenska tioåriga statsobligationen har följt de amerikanska upp och stiger med 3 räntepunkter till 0,54 procent. Kronan handlas oförändrat mot dollarn, men försvagas mot euron. USD/SEK noteras till 9,23 och EUR/SEK till 9,81.

Inköpschefsindex för den svenska industrisektorn sjönk till 57,3 i november, från 58,4 i oktober. Indexet var i linje med förväntningarna. Ett index över 50 signalerar tillväxt. Motsvarande index för EMU uppgick till 53,7, vilket var i linje med förväntningarna.  

Rapport på morgonen
Elekta presenterade en rapport för det andra kvartalet som var åt det svagare hållet. Rörelseresultatet (EBITA) på 391 miljoner kronor, var 16 procent lägre än konsensusprognosen. Orderingången minskade med 2 procent jämfört med samma kvartal förra året, jämfört med oförändrad orderingång. Mot bakgrund av detta lär aktien vara svag idag. 

 

Detta händer idag
En ny månad betyder inköpschefsindex på en rad marknader. Klockan 8:30 presenteras indexet för Sverige, klockan 10:00 för EMU och klockan 16:00 för USA. Från EMU får vi även arbetslöshetssiffror för oktober (kl 11:00)

Före börsens öppning rapporterar Elekta för räkenskapsårets andra kvartal. Anmälningstiden i Brinovas nyemission inleds. Första dag för handel utan teckningsrätt i Tobiis nyemission. Hexagon har kapitalmarknadsdag. 

Läs fler inlägg på Börsflödet