Onsdagen inleddes svagt ner

Stockholmsbörsen rörde sig svagt nedåt under onsdagsförmiddagen, men justerat för avskiljda utdelningar är börsen oförändrad. Mest fokus har legat på de rapporterade bolagen. Mekonomen tappar 5% efter en svag rapport, Sweco stiger med 4% efter en stark rapport och Lundin Petroleum stiger med 1,5% efter en neutral rapport. Obligationsräntorna tickar ner ett par räntepunkter, medan kronan är stabil mot euron och dollarn..

Källa. SIX.

Rapporter på morgonen
Lundin Petroleum redovisade en försäljning under Q1 som var 2% högre och ett rörelseresultat (EBITDA) som var 5% högre än konsensusprognosen. Till följd av högre kostnader än vi hade räknat med var dock rörelseresultatet lägre än vår prognos. Bolaget upprepade sin produktionsguidning. Överlag var rapporten relativt odramatisk.

Sweco levererade en stark Q1-rapport. Försäljningen var i linje med prognoserna, men det justerade rörelseresultatet (EBITA) var 8% högre än väntat. Vi räknar med betydande vinstprognoshöjningar i marknaden och att aktien kommer att gå bra idag.

Mekonomen rapporterade ett rörelseresultat som var 15% lägre än väntat, trots en oväntat stark organisk tillväxt. Bolaget säger att bruttomarginalen i Sverige har pressats av en försämrad produktmix och nya arbetsmetoder som ännu inte haft full effekt på försäljningen. Därtill har införande av ett  nytt butiksdatasystem tagit mycket kraft. Vi räknar med sänkta vinstprognoser för 2016 och att aktien kommer att vara svag idag.

Läs fler inlägg på Börsflödet