Starkare krona efter RB-protokoll

Stockholmsbörsen stängde 0,7 procent högre på tisdagen, efter en stark avslutning. Verkstad var bästa sektor, med en stark utveckling för bland annat Volvo (+1,7 procent) och Sandvik (+1,6 procent). Electrolux backade 1,0 procent och var sämsta storbolagsaktie. Oriflame, Peab och NetEnt föll till följd av att utdelningen avskiljdes. Hjälmsäkerhetsbolaget Mips steg med 6 procent efter att ha erhållit ett positivt domstolsbeslut i en viktig patenttvist med Bauer Hockey avseende hjälmteknik mot rotationsrörelse vid sneda slag. New York-börserna har inlett dagens handel kring nollstrecket..

Kronan stärktes på tisdagen efter att Riksbankens protokoll från det penningpolitiska mötet den 25 april tolkats som mer hökaktigt än väntat. Den underliggande inflationen har utvecklats oväntat svagt hittills i år och av protokollet framgick att flera ledamöter uttryckte oro för inflationsutvecklingen framöver. En förutsättning för att KPIF-inflationen ska stabiliseras nära 2 procent är att penningpolitiken är fortsatt expansiv. En dollar kostar just nu 8,81 och en euro 10,45 kronor. Den tioåriga svenska statsobligationsräntan steg med 2,5 punkter till 0,695 procent.

Oljepriset har fallit med 2 procent till 73,90 dollar under dagen. President Trump väntas ikväll avisera att han går ut kärnavtalet med Iran.

I morgon onsdag är det halvdag på börsen (stänger klockan 13:00)

Läs fler inlägg på Börsflödet