Öppning runt nollan

Stockholmsbörsen väntas inleda dagens handel runt nollan. Europaterminen indikerar en öppning marginellt högre, samtidigt som New York-börserna handlades oförändrat efter Stockholmsbörsens stängning i fredags och noteras fortsatt nära all time high-nivåer. Bästa sektor var Energi. Under veckan som gick steg de amerikanska börsindexen med 0,1-0,2 procent. Europaindexet Euro Stoxx 50 steg med 0,9 procent under veckan..

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan föll med 5 räntepunkter till 1,51 procent. Fredagens amerikanska konjunkturstatistik var åt det svaga hållet och marknadens förväntningar på att Federal Reserve ska höja styrräntan på septembermötet är nu lägre än 20 procent och under 2016 kring 40 procent. Valutakurserna har varit stabila; USD/SEK noteras till 8,46 och EUR/SEK till 9,44.

Oljepriset har stigit ytterligare till drygt 47 dollar per fat (Brent).  

Tokyobörsen tappade 0,2 procent. Klockan 8:15 hade Hongkong- och Shanghaibörserna stigit med 0,7 respektive 2,5 procent.

H&M och Clas Ohlson: juliförsäljning
H&M
presenterade en juliförsäljning som ökade med 10 procent i lokala valutor jämfört med samma månad förra året. Väntat var +8 procent. Siffran implicerar en oförändrad försäljning i jämförbara butiker. Det är värt att notera att jämförelsesiffran från förra året dessutom var tuff (försäljningen i juli förra året ökade med 16 procent). På 12-månadersbasis uppskattas försäljningen i jämförbara butiker ha minskat med omkring 2-3 procent (pressat av en låg försäljning under mars och april).

Clas Ohlsons försäljning under juli ökade med 1 procent i lokala valutor. Väntat var +3 procent. Norge och Finland (+5-6 procent) utvecklades väl, medan tillväxten i Sverige (-2 procent) var medioker. Försäljningen i juli påverkades negativt av en kalendereffekt på cirka 3 procent med anledning av färre handelsdagar jämfört med föregående år. På 12-månadersbasis har försäljningen i jämförbara butiker ökat med omkring 1 procent.

Detta händer idag
Bolagsrapporter: Under veckan som kommer rapporterar en hel del av de mindre bolagen på Stockholmsbörsen. Före börsens öppning på  rapporterar Storytel för det andra kvartalet. H&M och Clas Ohlson presenterar försäljningen i juli.

Makro: Klockan 9:30 presenteras de svenska hushållens konsumtion under juni. Från USA får vi barometern Empire State tillverkningsindex för augusti och NAHB husmarknadsindex, vilket mäter stämningen bland de amerikanska byggarna.

Läs fler inlägg på Börsflödet