Öppning runt nollan

Stockholmsbörsen väntas inleda dagens handel runt nollan. Europaterminen indikerar en öppning 0,1 procent högre, samtidigt som New York-börserna tappade 0,1 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning. Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan steg med en räntepunkt till 1,58 procent. Tendensen med en svag krona fortsätter. USD/SEK noteras till 8,57 och EUR/SEK till 9,55 på morgonen..

Oljepriset har återhämtad sig något efter gårdagens fall och noterades på morgonen till 47,10 dollar per fat (Brent).

Det kinesiska officiella inköpschefsindexet för tillverkningsindustrin ökade till 50,4 i augusti (från 49,9 i juli). Konsensusprognosen indikerade en viss försämring. Markits inköpschefsindex för tillverkningsindustrin föll från 50,6 till 50,0, vilket var i linje med prognoserna. Båda indexen är nu över 50-tröskeln, som teoretiskt indikerar skillnaden mellan expansion och kontraktion i ekonomin. Inköpschefsindexen indikerar också att tillväxten i industriproduktionen tilltog under augusti, och ett möjligt tecken på att delar av industrisektorn (de delar som inte lider av stor överkapacitet som behöver minskas) går ganska bra. Under dagen får vi intressanta inköpschefsindex från många andra marknader.

De asiatiska börserna uppvisade en blandad utveckling. Tokyobörsen tickade upp med 0,1 procent. Klockan 8:15 hade Hongkongbörsen stigit med 0,7 procent, medan Shanghaibörsen fallit med 0,2 procent. 

Elekta över förväntan
Elekta överträffade konsensusprognoserna i morgonens rapport för det första kvartalet (brutet räkenskapsår). Överlag var det en solid rapport god ordertillväxt och ett justerat rörelseresultat väl över marknadens prognoser. Detta indikerar en positiv kursreaktion i dagens handel. Eftersom det är det första kvartalet i räkenskapsåret 2016/17 bedömer vi att det blir relativt små uppjusteringar av konsensusestimaten.

Detta händer idag
Som vanligt första dagen i månaden, presenteras den viktiga ekonomiska barometern inköpschefsindex för tillverkningsindustrin på en rad marknader (augusti). Klockan 8:30 presenteras indexet för Sverige, klockan 10:00 för EMU och klockan 16:00 för USA.

Elekta rapporterar för räkenskapsårets första kvartal. AddTech (3,25 kr) handlas exklusive rätt till utdelning.

Läs fler inlägg på Börsflödet