Stigande räntor, sjunkande fastighetsaktier

En dryg timme före fredagens stängning hade Stockholmsbörsen fallit med 0,8 procent. Noterbart är att marknadsräntorna stiger kraftigt från låga nivåer, vilket är i linje med den internationella utvecklingen. Den 10-åriga svenska statsobligationsräntan steg igår från 0,13 procent till 0,18 procent, för att idag stiga ytterligare till 0,27 procent. ECB annonserade inte några förändringar i penningpolitiken i förra veckan, vilket var väntat. Samtidigt tycks marknaden ändå ha blivi besviken över avsaknaden av tydliga signaler om mer stimulanser i en nära framtid. Därtill fortsätter Fed-ledamöter ge hökaktiga uttalanden avseende att styrräntan måste höjas för att inte den amerikanska ekonomin ska bli överhettad. Detta bidrar till att fastighetsaktier är sämsta sektor med en nedgång på nära 2 procent..

Dagens vinnaraktie är Svedbergs, som stigit 5 procent efter att bolaget offentliggjort att man köper Macro Internationals verksamhet från Ballingslöv, samtidigt som Ballingslövs huvudägare Stena Adactum köper 5,5 miljoner Svedbergsaktier från Sune Svedberg.

Kronan har försvagats med 7 öre mot dollarn (till 8,49) och med två öre mot euron (till 9,52).

Oljepriset handlas på 49,30 dollar per fat (Brent).

Detta händer på måndag
Vecka 37 är en något tunnare konjunkturvecka. Mest intressant är svenska inflationssiffror på tisdag och arbetslöshetssiffror från SCB på torsdag. På måndag presenterar arbetsförmedlingen arbetslöshetssiffror för augusti (kl 8:00). Opec presenterar sin månadsrapport.

På bolagsfronten noterar vi att Clas Ohlson handlas exklusive utdelning (5,75 kr).

Läs fler inlägg på Börsflödet