Optimism i Europa och USA

Stockholmsbörsen har idag stigit med över 1 procent, till den högsta nivån på nära en månad. Optimismen är stor på många börser. I USA har dagen inletts med en uppgång över 1 procent, vilket även noteras på flertalet av europabörserna. Tyska DAX går i bräschen med en uppgång på 1,5 procent. Det är relativt lugnt på morgondagens agenda, men Fed släpper konjunkturrapporten Beige Book, vilken brukar få mycket fokus i marknaden.


Börsen något högre. Intrum vinnare

Stockholmsbörsen noterades 0,6 procent högre vid 13-tiden på tisdagen, samtidigt som aktier för omkring 4,2 miljarder hade omsatts. Ute i Europahandeln var franska CAC och tyska DAX upp med 0,3 respektive 0,5 procent.
Rapportperioden har som smått dragit igång. Kabeloperatören Com Hem redovisade ett underliggande ebitda-resultat på 738 miljoner kronor för det första kvartalet, vilket var strax över förväntat. Aktien backade 0,2 procent. Fastighetbolaget Castellum steg 1,7 procent efter att redovisat ett förvaltningsresultat på 665 miljoner kronor, att jämföra med förväntade 640 miljoner. 

 

 

OMXS30 toppade H&m listan med en uppgång på 2,2 procent. Åt andra hållet gick aktier som AstraZeneca, Tele2 och Essity som backade 0,2-0,5 procent. Intrum steg 7,2 procent. I ett pressmeddelande uppger bolaget att den italienska banken Intesa Sanpaolo har accepterat kredithanteringsbolaget Intrums bindade bud på 51 procent av bankens förfallna fodringar.
Intrum upprepar att det sammantaget kommer att nettoinvestera 670 miljoner euro och att transaktionen förväntas stängas i slutet av 2018.

Europeiska statspappersräntor noterar endast mindre rörelser i förmiddagens handel på tisdagen. Euron stärktes mot dollarn i den inledande handeln, men har därefter backat tillbaka till de nivåer som gällde vid måndagens svenska stängning. Data på tisdagsmorgonen visade att Kinas BNP steg 6,8 procent under första kvartalet, det var något över de 6,7 procent som väntades i Reuters prognosenkät och tredje kvartalet i rad med samma tillväxttakt. 

Läs fler inlägg på Börsflödet