Cykliskt drar börsen

Stockholmsbörsen uppvisade breda uppgångar under onsdagsförmiddagen, men uppgångarna mattades under eftermiddagen. En timme före stängning noterades OMXS30 0,5 procent högre. Utvecklingen var därmed bättre än på de större europeiska börserna. Till exempel har Euro Stoxx 50 tappat 0,3 procent i jämförelse. Främst är det Basindustri och Verkstad som driver uppgångarna, med bolag som Boliden och Atlas Copco i toppen bland storbolagen. Utanför storbolagslistan backade Clas Ohlson 10 procent efter en rapport som inte nådde upp till förväntningarna. Aktien är nu nere kring 98 kronor, den lägsta nivån sedan slutet av 2013. New York-börserna har inlett dagens handel med små nedgångar..

De svenska inflationssiffrorna för februari var i linje med förväntningarna. Kronan har stärkts med 2 öre mot dollarn (till 8,20) och 5 öre mot euron (10,13). De svenska marknadsräntorna har tickat ner något.

Priserna på bostadsrätter sjönk 0,8 procent i februari jämfört med föregående månad, medan villapriserna sjönk 0,2 procent. Det visar Valueguards HOX-index. De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna sjunkit med 7,9 procent samtidigt som villapriserna sjunkit med 1,0 procent. Svagast är utvecklingen för bostadsrätter i Stockholm, där priserna fallit med 10 procent i årstakt. Detta är den största nedgången på årsbasis sedan finanskrisen 2008. För villor i Stockholm är motsvarande siffra -5,8 procent. Noterbart är att antalet bostäder till salu och sålda bostäder fortsatte att vara högt i februari, även om veckodata indikerar att antalet lägenheter till salu minskade något i slutet av månaden. Handelsbankens bedömning är att priserna kommer att fortsätta att sjunka i mars till följd av det stora utbudet. Längre fram förväntas dock bostadspriserna stabiliseras till följd av låga räntor, stark konjunktur och hög sysselsättning.

Läs fler inlägg på Börsflödet