Svag avslutning på orolig vecka

Oro, oro, oro. Det är ett ord som varit återkommande på marknaden den senaste tiden då handelskonflikten mellan USA och Kina hållit i sig och minskat riskviljan på börserna. Stockholmsbörsen avslutade dagen drygt 1 procent lägre, vilket var en större nedgång än på de ledande europabörserna, som backade cirka 0,5 procent. I USA har fredagen inletts med sjunkande kurser, -1,2% på S&P 500. Spotify trotsar dock det svaga sentimentet och stiger 1,5 procent. På valutamarknaden försvagas USD mot både SEK och EUR i spåren av en oväntat svag amerikansk jobbsiffra för mars. OMX i en negativ trend Stockholmsbörsen är i en negativ trend, med såväl lägre toppar som lägre bottnar. Rapportsäsongen är i startgroparna och mycket talar för att det kan bli hyggliga Q1:or. Men frågan är om detta är tillräckligt för att sända börsen högre eller om oron på börsen är här för att stanna?

Under natten till fredag rapporterade Bloomberg News att president Trump beordrat sin regering att överväga ytterligare handelstullar på kinesiska varor värda 100 miljarder dollar. Detta efter att Kina meddelat sitt svar på tidigare aviserade amerikanska tullar om 25 procent på varor värda 50 miljarder dollar. Besekedet fick de amerikanska börsterminerna att sjunka. Även i Kina syns en viss aktiekurspress. Den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina uppgav också på fredagen att Kina kommer att försvara sina intressen mot nya amerikanska åtgärder.

Räntan
på den amerikanska tioåriga amerikanska är oförändrad på 2,82 procent.
Dollarn försvagades tillfälligt under fredagsnatten efter att USA överväger ytterligare handelstullar. Dollarn har dock återhämtat sig under morgonen och handlas vid 107:39 mot yenen och 1:2238 för EUR/USD. En dollar kostar just nu 8,43 kronor och en euro 10,32 kronor.

Oljepriset (brent) är ned 0,9 procent i dagens handel. Ett fat Brentolja kostar just nu 67,83 dollar.

De ledande asiatiska börserna visade en blandad utveckling under fredagens tidiga handel. Sentimentetet surnade till något efter Donald Trumps besked om övervägande om ytterligare handelstullar men reaktionen var i den tidiga handeln dock måttlig i relation till de senaste dagarnas indexrörelser. Tokyobörsen stängde 0,4 procent lägre. Vid 8:30-tiden noterades Hongkongbörsen 0,8 procent. Shanghaibörsen håller stängt för helgfirande.

Läs fler inlägg på Börsflödet