Optimism under valdagen

Optimismen om att britterna kommer att kvarstå som medlemmar i EU höll i sig även denna valdag. Europabörserna steg kraftigt under torsdagen (Eurostoxx 50 steg med 1,7%). OMXS30 steg med mer blygsamma 0,5%, vilket innebär att indexet har stigit med drygt 6% under de fem senaste handelsdagarna. Flertalet sektorer uppvisar uppgångar, men Bank går mot strömmen då indextunga Nordea föll med 6% i kölvattnet av SvD:s artiklar om risken för kapitalbrist i banken. I Köpenhamn steg jättekonglomeratet A.P. Möller-Maersk med drygt 10% efter beskedet att man utreder förändringar av strukturen, inklusive en uppdelning av bolaget..

Nordea mot strömmen

Källa. SIX.

Marknadsräntorna är relativt oförändrade. På valutamarknaden var rörelserna desto större. Vid 17:30-tiden hade kronan stärkts med 6 öre mot dollarn (USD/SEK 8,18) och med 3 öre mot euron (EUR/SEK 9,30).

Fokus på EU-omröstningen
Allt fokus riktas förstås mot folkomröstningen om EU-medlemskapet i Storbritannien. Den senaste sammanställningen av opinionsundersökningarna visade på en viss trendvändning till Bremains (”Stanna”) fördel, men att det fortfarande är mycket jämnt mellan de två sidorna. Enligt vadslagningsfirmornas senaste odds är det cirka 80% sannolikhet för att britterna kommer att rösta för att vara kvar i EU.  Klockan 23:00 svensk tid stänger vallokalerna. Ingen officiell vallokalsundersökning kommer att ske. Under natten kommer resultaten från de olika distrikten att trilla in löpande och hälften av distrikten väntas vara räknade klockan 5:00. Ett  nationellt resultat väntas omkring klockan 8:30. EFN kommer att direktsända i morgon med början klockan 7:30.

Detta händer i morgon och i nästa vecka
fredag är marknaderna stängda i Stockholm och Helsingfors. Från USA kommer data på orderingången på varaktiga varor, konsumentbarometern Michigan-index och veckostatistik över antalet aktiva oljeriggar.

Måndagen är tunn på ekonomisk statistik. Klockan 15:45 får vi prelimärt inköpschefsindex för den amerikanska tjänstesektorn. Volvo har kapitalmarknadsdag.

tisdag presenteras detaljhandelsförsäljningen samt producentprisindex i Sverige (maj). Från USA får vi reviderade BNP-siffror (Q1), konsumentförtroendet (juni) och husprisutvecklingen (april). På kvällen presenteras officiell oljelagerstatistik från USA.

onsdag presenteras barometrar och affärsklimatindex för EMU (juni). Från USA får vi privatkonsumtionen (maj). Fedchefen Janet Yellen håller tal.

Under torsdagen presenteras industriproduktionen i Japan (maj). Från EMU får vi preliminära inflationssiffror (juni) och från USA får vi Chicago inköpschefsindex (juni). Riksbankens direktion sammanträder. Bergs Timber, KappAhl och Nobina rapporterar.

Fredagen är första dagen i en ny månad, varför vi får inköpschefsindex för tillverkningsindustrin från en rad marknader. Från Japan får vi inflationssiffror (maj) och från EMU får vi arbetslöshetssiffror (maj).

Läs fler inlägg på Börsflödet