Optimismen fortsätter under onsdagen

Tisdagens optimism på Stockholmsbörsen fortsatte under onsdagsförmiddagen. OMXS30 hade vid lunchtid stigit med 0,6 procent, med banksektorn som draglok. SEB går bäst av bankerna med en uppgång på 1,8 procent. Rätten till utdelning har avskiljts i Tele2 och MTG, varför de aktierna återfinns högst på förlorarlistan. Elekta, som påverkas av två stora nyheter (se nedan), stiger med drygt 1 procent. Övriga större europeiska handelsplatser utvecklas också starkt. Tyska barometern Ifo-index (mäter näringslivets förtroende) var starkare än väntat..

Källa. SIX.


De svenska marknadsräntorna står i stort sett still, samtidigt som kronan handlas oförändrat mot dollarn (8,32) och euron (9,27).

Oljepriset har stigit med 0,60 dollar per fat till 49,20 dollar per fat (brent).


Elekta - stororder och uppgörelse
Stockholms läns landsting har meddelat att Elekta har tilldelats den offentliga upphandlingen att exklusivt leverera utrustning och mjukvara till strålterapiavdelningen på Nya Karolinska Solna (NKS). Det skriver Elekta i ett pressmeddelande på morgonen. Huvuddelen av installationen ska ske i april 2017. Beslutet följs av en 10 dagar lång granskningsprocess under vilken beslutet kan överklagas.

Vidare offentliggjordes igår kväll att Elekta enligt ett skiljeförfarande ska betala 8,9 mn euro efter en rättstvist med en kund. Elekta kommer samtidigt att skriva ned ytterligare cirka 5 mn euro kopplat till betalningarna. Sammantaget kommer cirka 14 mn euro att redovisas som post av engångskaraktär under det fjärde kvartalet av räkenskapsåret 2015/2016. Uppgörelsen fastslår att Elekta inte avslutat ett avtal från 2011 på ett giltigt sätt.

Detta händer idag
Idag får vi mer information om det ekonomiska läget i Tyskland i  form av konsumentförtroendet och barometern Ifo-index. Från USA kommer preliminärt inköpschefsindex tjänster. MTG (11,50 kr) och Tele2 (5,35 kr) handlas exklusive utdelning. Sista dag att handla Betsson inklusive rätt till inlösenförfarande. Sista dag att handla Indutrade inklusive fondemissionsrätt. Sista dag att handla Itab före split.

Läs fler inlägg på Börsflödet