Optimismen håller i sig

Enligt Irans oljeminister har Opec-länderna nått en överenskommelse om att sänka produktionen med 1,2 miljoner fat per dag till 32,5 miljoner fat per dag. Detta fick fart på oljepriset som sammantaget steg med 8 procent till drygt 50 dollar per fat.

Stockholmsbörsen steg med nära 1 procent under onsdagen och Lundin Petroleum var bästa aktie (+5 procent) på OMXS30 i spåren av det högre oljepriset. De amerikanska börserna har inlett dagen med försiktigt stigande kurser. Sentimentet har fått stöd av Trumps utnämnande av toppositionerna till hans ekonomiska team, samt av prisuppgången på olja och en ökad riskvilja på europamarknaderna. På statistikfronten har inköpschefsindex (PMI) från Chicago kommit in betydligt högre än förväntat, vilket bidragit till att stärka dollarn. I morgon kommer PMI för hela USA.

Källa. SIX.

 

Räntan på den svenska tioåriga statsobligationen tickade upp med 2 räntepunkter till 0,51 procent. Dollarn har stärkts. USD/SEK noteras till 9,27 och EUR/SEK till 9,78.

 

Detta händer idag
Dagens höjdpunkt för många marknader är Opecmötet i Wien. I övrigt är det värt att nämna att ECB-chefen Mario Draghi talar klockan 13:30 och att Federal Reserves konjunkturrapport Beige Book presenteras klockan 20:00. Klockan 9:30 presenteras svensk lönestatistik för september, klockan 11:00 presenteras europeiska inflationssiffror för november och klockan 14:15 får vi amerikanska sysselsättningssiffror för november. Mycronic har kapitalmarknadsdag. Rocket Internet presenterar resultatet för en del av portföljbolagen.

Läs fler inlägg på Börsflödet