Oregelbunden öppning väntas

Europaterminen pekade 0,4% lägre på morgonen. De amerikanska börserna föll med 0,3 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning igår och avslutade dagen med mindre uppgångar. Material blev bästa sektor, +2,8%..

Oljepriset rekylerade ner något efter de senaste dagarnas uppgång och handlades på morgonen till 34,30 dollar per fat (brent).

Räntan på den amerikanska 10-åriga statsobligationen föll 5 räntepunkter till 1,84%. USD/SEK noterades på morgonen till 8,41.

De asiatiska börserna uppvisade en blandad utveckling under natten och morgonen. Tokyobörsen föll med 1,3%. Klockan 8:30 hade Hongkongbörsen stigit med 0,5%, medan Shanghaibörsen tappat 0,6%.

 

Rapporter på morgonen
Volvo presenterade en blandad Q4-rapport på morgonen. Orderingången och försäljningen var marginellt lägre än väntat, medan det justerade rörelseresultatet var 7% lägre än konsensusprognosen. Kassaflödet var dock starkt. VD säger att effektiviseringsprogrammet har gett avsedd effekt och att kostnaderna i lokala valutor under 2016 kommer att vara 10 mdkr lägre än 2012. Förändringarna i bolagets guidning var i linje med förväntningarna.  

Hexagon leverade en solid Q4-rapport med en försäljning och ett rörelseresultat som var 1% respektive 3% bättre än väntat. Den organiska tillväxten var högre än förväntat. Aktien lär utvecklas bättre än marknaden idag.

Husqvarnas rörelseresultat under Q4 var något högre än förväntat (kvartalet är dock ett litet kvartal, varför vinstnivån är relativt oviktig). Bolaget guidar för valutaeffekter i nivå med förväntningarna och säger att Q1 har inletts svagt.

Axfood presenterade ett resultat för Q4 som var i linje med prognoserna. Bolaget föreslår en ordinarie utdelning på 5 kr per aktie plus en extraordinarie på 4 kr, vilket lär ge stöd till aktien idag.

Holmens Q4-rapport var förhållandevis svag (bortsett från ett starkt kassaflöde). Såväl försäljningen som det justerade rörelseresultatet var lägre än väntat och vi räknar med prognossänkningar efter rapporten.

Betssons Q4-rapport kom in i linje med förväntningarna, men guidningen var åt det svaga hållet. Q1 har startat med en lägre spelmarginal och kostnaderna väntas öka (personal ooch övriga kostnader), vilket tyder på en lägre marginal framöver.

 

Detta händer idag
Dagens ekonomiska höjdpunktär amerikansk sysselsättningsstatistik (”payrolls”) klockan 14:30.  Från Sverige får vi order- och produktionssiffror för december. Före börsens öppning rapporterade bl.a. Axfood, Betsson, Hexagon, Holmen, Husqvarna, Vitrolife och Volvo. Bilia, Industrivärden och Nobia rapporterar kring lunch.

Läs fler inlägg på Börsflödet