Bankerna lyfter Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen fortsätter uppåt under tisdagen och en timme före stängning noterades OMXS30 0,8 procent högre. Bland svenska storbolag sticker Swedbank ut med en uppgång på drygt 6 procent, men även övriga banker utvecklas starkt. Cykliskt går också bra och bland vinnarbolagen återfinns liksom igår SSAB (+3 procent)..

I spåren av ett besked om att Oscar Properties vill förlänga löptiden på obligationen som löper ut i september, ställa in utdelningen på preferensaktierna, sälja vissa tillgångar och lägga ned byggverksamheten i Allegro, faller aktien med 17 procent (samtidigt som kurserna för preferensaktierna mer än halverats).

New York-börsen har inlett tisdagens handel kring nollstrecket.

På valutamarknaden noterar vi att kronan tappar mark mot dollar och euro. På råvarumarknaden fick basmetaller stöd igår av de oväntat starka inköpschefsindexet från Kina, men är dag är det små rörelser såväl för bas- som ädelmetaller och olja.

 

PMI gav bränsle till börserna
Med stöd av oväntat positiva inköpschefer (Kina, USA, Sverige) har sentimentet på marknaden stärkts. Igår steg den amerikanska börsen S&P 500 med 1,2 procent till ett nytt årshögsta (+14,5% i år exklusive utdelningar) och noteras nu endast 2 procent från all time high som sattes i september. Hittills i år har Stockholmsbörsen stigit med 15 procent inklusive utdelningar (13,5% exklusive) och handlas med det 9 procent ifrån all time high, som sattes i april 2015. Nu på morgonen noteras de ledande asienbörserna strax över nollstrecket.

 

Början på ett trendbrott?
Inköpschefsindex, förkortat PMI av Purchasing Managers Index, är en viktig konjunkturindikator som bland annat omfattar uppgifter om orderingång, produktion, sysselsättning, leveranstider och lager av inköpt material. Grovt kan sägas att värden över 50 indikerar ekonomisk tillväxt och under 50 det motsatta.

Igår rapporterades färska PMI från en rad marknader. I såväl Sverige som Kina och USA kom det in över förväntningarna och över den viktiga 50-nivån. I EMU sjönk PMI i linje med vad som var väntat. Då PMI har varit sjunkande under ganska lång tid (ett tydligt tecken på svagare konjunktur) kom därför gårdagens besked som en positiv överraskning. Det som stack ut särskilt var uppgången i PMI för Kina och många frågar sig nog om detta kan vara början på en trendvändning för den asiatiska jätten.

 

Läs fler inlägg på Börsflödet