Positiv börsöppning väntas

Mycket talar för att vi får en positiv börsinledning idag; Europaterminen indikerar en öppning drygt 1% högre, de amerikanska marknaderna steg med 1 procentenhet efter Stockholmsbörsens stängning och börserna i Asien har handlats upp under natten. Tokyobörsen steg med 0,3%. Kl 8:30 noterades Hongkongbörsen 2,8% och Shanghaibörsen 0,9% högre..

Vi fick positiv statistik i form av orderingång för varaktiga varor från USA, som ökade med 4,9% i januari (jämfört med december). Detta var betydligt högre än väntade +2,5%.

Räntan på den amerikanska 10-åriga statsobligationen sjönk med tre räntepunkter till 1,72%. USD/SEK handlades till 8,51 på morgonen.

Oljepriset studsade upp med drygt 1 dollar per fat under kvällen. På morgonen kostade brentoljan 35,60 dollar per fat. Detta bidrog till aktiekursuppgångarna.

Basmetaller ligger kvar i sin starka trend. Främst är det zink som stiger, upp 10% i år (även om priset föll något i går). Starka underliggande fundamenta och en ökad tro på att producenternas åtstramningar kommer få en påverkan på marknadsbalansen ligger bakom uppgången.Både BHP Billiton och Rio Tinto (bland världens största producenterna av basmetaller och topp tre av världens gruvbolag) har nu sänkt sina utdelningar till aktieägarna, vilket är ett tecken på att det inte finns så mycket mer stora besparingar att göra.

Detta händer idag
Idag presenteras detaljhandelsförsäljningen i Sverige under januari (kl 09:30). Från USA får vi siffror över privatkonsumtionen (14:30), Michigan konsumentförtroendeindex (16:00) och reviderad BNP för Q4 (14:30). Den 25-27 februari hålls G20-möte för finansministrar och centralbankschefer i Shanghai. Africa Oil, Besqab, Bufab, D Carnegie & Co och Sobi finns bland de bolag som kommer med rapporter.

Läs fler inlägg på Börsflödet