Börsen upp nära 4% under veckan

Stockholmsbörsen har ännu en stark dag på fredagen. Vid 11-tiden hade OMXS30 stigit med 0,8 procent, vilket innebär att börsen återhämtat 3,7 procent under denna vecka. Installationsföretaget Bravida toppar börslistan med en uppgång på 9 procent efter en starkare kvartalsrapport. Värmeteknikbolaget Nibe stiger med 4 procent efter sin rapport. Försvarskoncernen Saab faller istället med 8 procent efter en kvartalsrapport som inte nådde upp till förväntningarna..

För femte dagen i rad steg New York-börserna. S&P 500 stängde 1,2 procent högre, efter att ha adderat nära 1 procentenhet efter Stockholmsbörsens stängning. Teknik gick starkt, med stöd av uppgångar ibland annat Cisco och Apple. S&P 500 har därmed stigit med 5,8 procent från bottennivån den 8 februari, och handlas nu cirka 5 procent lägre än toppnivån den 26 januari.

Rörelserna på ränte- och valutamarknaderna är små. USD/SEK noteras till 7,90 och EUR/SEK till 9,90.

Oljepriset stängde oförändrat igår och vid lunchtid noterades oljepriset till 64,60 dollar per fat.

De öppna asiatiska börserna steg i spåren utvecklingen i New York. Tokyobörsen stängde 1,2 procent högre. Börserna i Hongkong och Shanghai var stängda för helgfirande.

 

Rapporter på morgonen
Bygginstallatörsbolaget Bravida redovisade en försäljning som var 1 procent högre än förväntat och ett rörelseresultat som var 6 procent högre än konsensusprognosen. I synnerhet var det den svenska verksamheten som överraskade positivt under det fjärde kvartalet. Utdelningen föreslås till 1,55 kronor per aktie, vilket var i linje med förväntningarna.

Värmeteknikföretaget Nibe presenterade en robust rapport för det fjärde kvartalet med en försäljning och ett rörelseresultat som var 1-2 procent högre än väntat. Utdelningen föreslås höjas till 1,05 kronor per aktie.

Aluminiumjätten Norsk Hydro redovisade en försäljning under det fjärde kvartalet som var 4 procent högre än väntat, men ett justerat rörelseresultat som var 6 procent lägre än konsensusprognosen. Bolaget upprepar prognosen om en ökning av den globala efterfrågan på primär aluminium om 4-5 procent 2018. Den föreslagna utdelningen om 1,75 NOK per aktie var dock högre än väntat.

Gruvbolaget Lundin Mining redovisade ett operativt rörelseresultat som var 7 procent högre än konsensusprognosen för det fjärde kvartalet tack vare lägre rörelsekostnader än väntat. Bolaget upprepade sina tidigare prognoser för 2018.

Läs fler inlägg på Börsflödet