Veckan inleddes i moll

Stockholmsbörsen inledde veckans handel med fallande kurser. OMXS30 stängde 0,8 procent lägre, vilket var i linje med övriga större Europabörser. Samtliga sektorer hamnade i rött. Getinge blev sämsta storbolagsaktie, med ett kursfall på 3,7 procent då marknaden fokuserat på ett varningsbrev som dotterbolaget Datascope erhållit från FDA angående brister vid en anläggning i Fairfield i New Jersey som används för att tillverka ballongkatetrar. Capio steg med nära 12 procent till 56,70 kronor. Ramsay Générale de Santé höjer budet på Capio, från 48:50 kronor till 58 kronor per aktie. Ramsay förbehåller sig också rätten att helt eller delvis frånfalla ett eller flera av villkoren för fullföljande av erbjudandet, inklusive att fullfölja erbjudandet vid en lägre acceptnivå än 90 procent av det totala antalet aktier i Capio. Villkoret att Capio inte vidtar någon åtgärd som är ägnat att försämra förutsättningarna för budet genomförande, som exempel att ingå avtal om den försäljning av Capio Frankrike som Capio offentliggjorde den 21 augusti 2018, kvarstår..

New York-börsen (S&P 500) har inlett veckans handel med en nedgång på 0,2 procent. Förra veckan präglades av globalt stigande räntor och en svagare krona och kronförsvagningen mot dollarn fortsatte under måndagen. USD/SEK noteras till 9,10 och EUR/SEK till 10,45.

Norsk Hydro skriver i ett pressmeddelande att aluminiumraffinaderiet Alunorte i Brasilien har fått tillstånd från federala miljömyndigheten Ibama att använda sin pressfilterteknik för bauxitavfall. Detta förlänger livstiden för avfallsanläggningen DRS1 och innebär att produktionen vid Alunorte kommer att kunna fortskrida. För att kunna återuppta verksamheten - till 50 procent - vid Alunorte krävs även godkännande från myndigheten Sema. Den 3 oktober meddelade Norsk Hydro att man förbereder ett totalstopp av produktionen vid Alunorteanläggningen i Brasilien, detta efter att bolaget inte fått tillstånd att använda en ny och enligt bolaget säkrare teknik i avfallsanläggningen. Aktien föll med 13 procent efter det beskedet (samtidigt som aluminiumpriset steg). Aktien steg med cirka 4 procent i dagens handel.

Läs fler inlägg på Börsflödet