Positiva signaler från Kina

Såväl Kinas officiella inköpschefsindex för tillverkningsindustrin och Markits motsvarighet förbättrades betydligt under mars. Det officiella indexet överträffade prognoserna och steg från 49,0 i februari till 50,2 i mars, vilket var över gränsvärdet 50 för första gången sedan i juni förra året. Orderkomponenten steg från 48,6 till 51,4. Markits inköpschefsindex steg från 48,0 till 49,7. Även det officiella inköpschefsindexet för tjänstesektorn steg (till 53,8). Marsindexen indikerar att den kollaps i Kinas ekonomi som många på marknaden har varit rädda för åtminstone inte är nära förestående. Myndigheterna har agerat stimulerande såväl penning- som finanspolitiskt och har bl.a. underlättat lokala myndigheters infrastrukturprojekt. Därtill ser vi en tydlig återhämtning på bostadsmarknaden..

Europaterminen indikerar en öppning 1,5% lägre.

De amerikanska marknaderna sjönk med 0,2-0,3 procentenheter efter Stockholmsbörsens stängning och avslutade dagen med mindre nedgångar. Den starkaste sektorn var Kraftförsörjning (+0,5%) och svagast gick Material (-0,9%).

Räntan på den amerikanska 10-åriga statsobligationen sjönk med 6 räntepunkter till 1,77%. USD/SEK handlades till 8,13 på morgonen.

Inköpschefsindexen för tillverkningsindustrin i Japan och Kina gick åt olika håll i mars. Indexet för Kina steg (se ovan), medan indexet för Japan sjönk till 49,1 från 50,1 i februari. Därtill visade Bank of Japans kvartalsvisa underökning Tankan igår ett kraftigt sjunkande företagarsentiment till den lägsta nivån på tre år.

De asiatiska börserna sjönk överlag under natten och morgonen. Tokyobörsen sjönk med 3,3%. Kl 8:30 noterades Hongkong- och Shangahaibörserna 1,1% respektive 0,7% lägre.

Detta händer idag
Fredagen är veckans höjdpunkt vad gäller ekonomisk statistik då inköpschefsindex för tillverkningsindustrin alltid presenteras första dagen på en ny månad. I natt fick vi siffror från Kina och Japan. Under dagen får vi indexen för bland annat Sverige (kl 8:30), EMU (10:00) och USA (16:00). Vad gäller det amerikanska indexet tyder flera regionala barometrar på att det åter kan studsa upp över 50-strecket. Dessutom presenteras amerikanska sysselsättningssiffror för mars (”payrolls”, kl 14:30). Runt 200 000 nya jobb väntas ha skapats. Vi får även intressant statistik vad gäller fordonsförsäljningen i mars i Sverige och USA. SKF (5,50 kr) handlas exklusive utdelning.

Läs fler inlägg på Börsflödet