Pundet på sjuårslägsta

GBP/USD har sjunkit till under 1,40, vilket är den lägsta nivån på sju år (så sent som i mitten av 2014 noterades GBP/USD till 1,75). Huvudskälet till detta är oron för ett brittiskt utträde ur EU. Enligt en undersökning från YouGov/The Times har dock nej-sidan (anhängare till ”Brexit”) nyligen minskat med 6 procentenheter till 31%. Ja-sidan har också minskat, men leder med 43% av väljarna. Osäkerheten är fortsatt stor, då en stor del av väljarna inte har bestämt sig för hur de ska rösta. En pundförsvagning är negativt för bolag med en hög andel försäljning i Storbritannien. Bland svenska bolag med exponering mot pundet kan nämnas Nobia, Bulten och Troax..

Stockholmsbörsen väntas öppna något lägre, då Europaterminen indikerar en öppning 0,2% lägre, New York-börserna handlades ner något efter vår stängning igår samt då merparten Asienbörser har fallit under natten och morgonen.

De amerikanska marknaderna tappade 0,2 procentenheter efter tidpunkten för Stockholmsbörsens stängning och avslutade dagen med nedgångar på drygt 1%. Energi var den svagaste sektorn (-3,2%).

De amerikanska konsumenternas förtroende för privatekonomin var betydligt svagare än väntat under februari, vilket inte var i linje med uppgången i detaljhandelsförsäljningen vi såg i förra veckan.

Oljepriset har fallit till 33,70 dollar per fat efter ett utspel från Saudiarabien som har minskat sannolikheten för produktionsneddragningar i närtid.

Räntan på den amerikanska 10-åriga statsobligationen sjönk med tre räntepunkter till 1,72% och USD/SEK handlades till 8,49 på morgonen.

De asiatiska börserna sjönk överlag under natten och morgonen. Tokyobörsen tappade 0,8%. Kl 8:30 noterades Hongkongbörsen 1,3% lägre, medan Shanghaibörsen noterades 0,9% högre.

Detta händer idag
Onsdagen är relativt tunn på konjunkturdata. Från USA får vi preliminärt inköpschefsindex för tjänstesektorn (kl 15:45). Under eftermidagen presenteras även officiell oljelagerstatistik från USA. Wallenstam rapporterar.

Läs fler inlägg på Börsflödet