Sur börs avslutar veckan

Stockholmsbörsen handlas 0,4 procent nedåt vid 17-tiden på fredagseftermiddagen. Liknande utveckling ses på övriga europeiska börser. Fingerprint går sämst i dagens handel med en nedgång på över 3,5 procent. Storbankerna handlas alla på minus. Haldex faller med drygt 8 procent efter att bolagets styrelse drar tillbaka sitt stöd för Knorr-Bremses bud, då de menar att det är mycket osannolikt att konkurrensmyndigheterna godkänner uppköp. Securitas och Sandvik leder dagens uppgång bland storbolagen.

New-Yorkbörserna har precis inlett fredagens handel uppåt. S&P500 är upp 0,2 procent. Dow Jones industriindex noteras 0,3 procent högre, medan tekniktunga Nasdaq är upp 0,1 procent.
Sportbolaget Nike överträffade förväntningarna med sitt resultat för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Aktien var upp nära 6 procent i förhandeln. 

Räntorna fortsätter att stiga, vilket har tyngt börserna. Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen är i en uppåttrend och har stigit med cirka 15 räntepunkter den senaste veckan. Den tyska motsvarigheten stiger med 9 räntepunkter till 0,47 procent under fredagsförmiddagen. Kronan har stärkts mot både dollarn och euron. USD/SEK noteras till 8,43 och EUR/SEK till 9,62.

Oljepriset fortsätter uppåt på fredagen i spåren av lägre utbud i USA. Brentoljan är upp 0,1 procent idag och noteras till 47,73 dollar per fat just nu.  

Kinas inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 54,9 i juni jämfört med 54,5 i maj. Detta framgår av en mätning från den nationella statistikbyrån CFLP. Inköpschefsindex för industrin steg från 51,2 till 51,7 (maj till juni). Väntat var 51,0 enligt Bloomber News prognosenkät.

Rekommendationsförändringar
Handelsbanken sänker idag rekommendationen på Marine Harvest till Öka (från Köp).

Läs fler inlägg på Börsflödet