Rapporter i fokus

Stockholmsbörsen tappade kraft under eftermiddagen. Avslutas dagen i positivt territorium har index stigit sju dagar i rad. Flera av dagens rapporterande bolag har överträffat förväntningarna och belönats med högre aktiekurser. I morgon är en av de mest intensiva dagarna denna rapportsäsong. Innan öppning.rapporterar bl.a. Axfood, Essity, Bonava, Evolution Gaming, HiQ, Wihlborgs, Inwido, Mycronic, SKF, Sobi, Bure, Stora Enso. Vid lunchtid (kl. 11 resp 12) rapporterar Indutrade och Atlas Copco. På makroagendan noterar vi att KI presenterar sin konjunkturbarometer för april, och från USA kommer statistik på orderingången för s.k. varaktiga varor. Riksbanken lämnar räntebesked kl. 09.30.

Förmiddagskommentar

USA-börserna fortsatte uppåt i går kväll och S&P 500 nådde med stöd av starka kvartalsrapporter nya toppnivåer. Energi var bästa sektor (+2,1 procent) medan Råvaror utvecklades svagt (-0,2 procent). Statistik över försäljningen av nya hem överraskade positivt och gav visst stöd, men fokus låg främst på bolagsrapporter. På asienbörserna har det mestadels varit små nedgångar under onsdagen, trots gårdagens optimism i USA. Terminshandeln indikerar att det blir en lugn öppning på Stockholmsbörsen.

Dagens rapporter
Denna vecka översköljs vi av rapporter. Idag rapporterar bland annat Volvo, Tele2, Kindred, Enea, Duni, Castellum, Husqvarna, Munters, Semcon, Investor, Alfa Laval, Biotage. Sent ikväll rapporterar Lundin Mining.

Volvo redovisade en försäljning under det första kvartalet 2019 som var 9 procent högre än konsensusprognosen och ett justerat rörelseresultat som var hela 25 procent högre än väntat. Samtliga viktigare enheter bidrog positivt. Samtidigt minskade orderingången under kvartalet med 36 procent (jämfört med samma kvartal föregående år) och var 20 procent lägre än väntat. Den svaga orderingången i Nordamerika är delvis hänförlig till att Volvo inte tar order för 2020, samtidigt som man gått igenom orderboken för 2019.  Bolaget upprepar dock sina prognoser för lastbilsmarknaderna i samtliga regioner, samtidigt som man höjer prognoserna för VCE-marknaderna Kina och Sydamerika något. Kursutfallet i dagens handel blir en dragkamp mellan höga marginaler i lastbilsdivisionen och en svag orderingång.

Husqvarna presenterade en rapport för det första kvartalet som var något bättre än väntat, med en försäljning och ett rörelseresultat som var 4-5 procent högre än konsensusprognosen.

Tele2 redovisade en försäljning som var marginellt lägre än konsensusprognosen för det första kvartalet, men ett justerat EBITDA-resultat som var 5 procent högre än väntat. Bolaget uppvisar ett bra momentum på de svenska och baltiska mobilmarknaderna. Tele2 skriver även att man minskar sina kostnader och gör framsteg på vägen mot kostnadssynergimålet.

Läs fler inlägg på Börsflödet