Slagig tisdagshandel

Stockholmsbörsen öppnade upp under den tidiga tidsdagshandeln, men efter en timmes handel började kurserna vika ner och vid lunchtid noterades OMXS30 0,5 procent lägre. Rapportsäsongen har tagit fart igen och bland rapportvinnarna återfinns Arjo (+4,6 procent), Hemfosa (+4,4) och NENT (+2,6), medan Betsson (-7,6)och AcadeMedia (-7,4) har det tufft efter sina rapporter..

New York-börsen stängde 0,5 procent lägre, vilket dock innebar en viss återhämtning efter Stockholmsbörsens stängning. President Donald Trumps meddelande via Twitter om att höja tullarna mot Kina till 25 procent på varor för 200 miljarder dollar på fredag sänkte börserna kraftigt initialt. Under måndagskvällen kom dock medieuppgifter om att Kina kommer att skicka en delegation till Washington i veckan för ytterligare handelssamtal, vilket gjorde att börsen återhämtade något av den tidiga nedgången.

Hälsovård var enda sektor på plus, medan cykliska sektorer som Material och Industri var sämsta sektorer. De kinesiska börserna uppvisar en viss återhämtning efter gårdagens fall.

Morgonens rapporter
Mätteknikbolaget Hexagon presenterade en rapport som var något svagare än väntat. Försäljningen var 1 procent lägre än konsensusprognosen och det justerade rörelseresultatet var 2 procent lägre än väntat. Den negativa avvikelsen förklaras främst av en svag utveckling för divisionen Safety & Infrastructure.

Installationsbolaget Bravida redovisade en omsättning och ett rörelseresultat för det första kvartalet som var 1 procent högre än väntat. Orderingången uppgick till 6,5 miljarder kronor under kvartalet (4,9), vilket innebär att orderstocken vid utgången av kvartalet ökade till 13,5 miljarder kronor (10,8). Det sistnämnda borde innebära höjda prognoser och en positiv reaktion i dagens handel.

Laxodlaren Mowi (tidigare Marine Harvest) presenterade en stabil rapport för det första kvartalet. Det operationella rörelseresultatet ökade till 196 miljoner euro (158), vilket var 1 procent högre än väntat (efter bolagets uppdatering i slutet i kvartalet). Den föreslagna utdelningen på 2,60 NOK per aktie var marginellt lägre än konsensusprognosen om 2,66 NOK per aktie. Bolaget upprepar prognosen för 2019 om en slaktvolym på 430.000 ton.

Hotelloperatören Scandic Hotels redovisade en omsättning som var 2 procent högre än konsensusprognosen, men ett justerat EBITDA-resultat som var 1 procent lägre än väntat.

Medicinteknikbolaget Arjo redovisade en försäljning som var något lägre än väntat, men tack vare en stark utveckling i USA (högmarginalmarknad), var rörelseresultatet betydligt högre än väntat.

Betsson redovisade försäljning i linje med konsensusprognosen, men god kostnadskontroll innebar att rörelseresultatet var 13 procent högre än väntat. Bolaget säger dock att den organiska tillväxten sjönk med 6 procent i april.

MTG-avknoppningen NENT presenterade en stark rapport för det första kvartalet. Försäljningen var i linje med förväntningarna, men rörelseresultatet var 6 procent högre än väntat. Antalet abonnenter ökade med 4,1 procent under kvartalet.

Utbildningsföretaget AcadeMedia redovisade en nettoomsättning som var i linje med förväntningarna och ett rörelseresultat som var 10 procent högre än väntat. Justerat för en engångspost om 20 miljoner kronor var dock rörelseresultatet också i linje med prognoserna.

Läs fler inlägg på Börsflödet