Rapportfloden fortsätter

De amerikanska börserna var i stort sett oförändrade under gårdagen. Starkaste sektor var hälsovård (+1 procent) och svagast var Industri (-2 procent). I Asien har det under natten varit blandade kursrörelser. Shanghai backar nära 1 procent, medan Tokyo- och Hongkongbörserna är i stort sett oförändrade. I morgon inleds en tio dagar lång ledighet i Japan då landets kronprins ska krönas som kejsare den 1 maj.

Astra Zeneca presenterade en stark rapport för det första kvartalet. Intäkterna var 2 procent högre än konsensusprognosen och rörelseresultatet var 7 procent högre än väntat. Samtliga viktiga produkter utvecklades bättre än väntat. Bolaget upprepar sin prognos om att resultatet för kärnverksamheten per aktie för 2019 kommer att ligga inom intervallet 3,50-3,70 dollar.

Fritidsfordonsunderleverantören Dometic redovisade en försäljning och ett rörelseresultat under det första kvartalet som var 2-3 procent lägre än förväntat. Bolaget upprepar sina prognoser för en rörelsemarginal i trakterna av 15 procent samt för en organisk tillväxt "något positiv".

Electrolux redovisade en försäljning för det första kvartalet som var 1 procent högre än konsensusprognosen och ett justerat rörelseresultat som var 5 procent bättre än väntat. En högre underliggande marginal än väntat i Nordamerika kan bidra till en mindre kursuppgång i dagens handel. 

Skogsbolaget SCA presenterade en stabil rapport för det första kvartalet med en omsättning som var marginellt högre än väntat, men där rörelseresultatet överträffade konsensusprognosen med 5 procent. Främst var det marginalen för affärsområdet Trä som överraskade positivt. Rapporten lär föranleda prognoshöjningar och en positiv kursreaktion.

Skanska presenterade en relativt svag rapport för det säsongsmässigt lilla första kvartalet (vilket innebär stora procentuella avvikelser). Nettoförsäljningen var i linje med förväntningarna, men orderingången var 10 procent lägre än konsensusprognosen och rörelseresultatet var cirka 40 procent lägre än väntat. Aktien har stigit 25 procent hittills i år och lär inleda dagens handel relativt svagt. 

Bostadsutvecklaren JM presenterade en svag rapport för det första kvartalet med en försäljning som var 3 procent lägre än väntat och ett rörelseresultat som var 24 procent lägre än väntat. Även för JM är detta ett säsongsmässigt litet kvartal, varför de procentuella avvikelserna kan bli stora. JM anger att antalet sålda bostäder i Stockholm var 238 stycken under kvartalet (117), efter 286 stycken under det fjärde kvartalet.

Läs fler inlägg på Börsflödet