Axfood och Tele2 dagens rapportvinnare

Stockholmsbörsen stängde marginellt högre under torsdagen. Med en uppgång på 5-6 procent är Axfood och Tele2 dagens vinnare på OMXS30. Bolagens Q3-rapporter fick således ett varmt mottagande av marknaden och aktierna steg till nya årshögstanoteringar. Getinge, som var en av gårdagens förlorare, återtog en del av nedgången med en uppgång på 3 procent. Avanza och Mycronic blev dagens rapportförlorare med nedgångar på 7 respektive 9 procent. MTG, som föll med 9 procent initialt efter sin rapport, fick se kursen återhämta sig under eftermiddagen för att stänga 1,2 procent lägre. New York-börserna har inlett dagens handel svagt nedåt. De svenska obligationsräntorna föll, samtidigt som kronan handlades oförändrat mot dollarn och försvagades mot euron..

FDA-panel röstade för Novo Nordisks Semaglutide
En expertpanel till den amerikanska hälsovårdsmyndigheten, FDA, har röstat för ett rekommenderat godkännande av danska Novo Nordisks diabetesläkemedel semaglutide mot diabetes av typ 2. Omröstningssiffrorna blev 16-0 när en av de 17 panelmedlemmarna lade ned sin röst.

Rapporter på morgonen
MTG överträffade konsensusprognosen med 2 procent för både omsättning och rörelseresultat. Å andra sidan uttrycker sig bolaget mindre optimistiskt vad gäller resultatutvecklingen för MTGx (spel- och esport). Då aktien varit stark i sen tid skulle kommentarerna om MTGx och guidningen för 2018 kunna tynga aktien. Mer info kommer på MTG:s rapportkonferens klockan 09:00.

Axfood uppvisade ett rörelseresultat (EBIT) som var 2 procent högre än konsensus i morgonens rapport för det tredje kvartalet. Därtill ökade EBIT för första gången sedan Q3 2016. Willys är vad som ligger bakom den positiva utvecklingen, medan Hemköp gick sämre än väntat. Axfood upprepade guidningen för helåret 2017, vilket bedöms bli i nivå med 2016.

Tele2 presenterade ett imponerande resultat för det tredje kvartalet, drivet av betydligt lägre förluster i Nederländerna än förväntat. Omsättningen blev något lägre än konsensus, men rapporten ser vid första ögonkastet ut att kunna resultera klart höjda prognoser i marknaden. Telias rapportkom in precis som förväntat och bolaget upprepade guidningen.

Läs fler inlägg på Börsflödet