Verkstad i topp

Med stöd av att Atlas Copcos rapport mottagits väl i marknaden stiger även flera andra verkstadsbolag och bidrar till att sektorn utvecklas bäst på Stockholmsbörsen idag. Atlas är den aktie med i särklass störst omsättning i dagens handel och stiger med 2,2 procent till 345 kronor. Det innebär att kursen klättrat cirka 25 procent sedan årsskiftet. Ännu ett tecken på att verkstadssektorn ångar på. Se mer i Börsnytt om detta. Sämre går det för Getinge, som oxå rapporterade runt lunchtid. Getinge sjunker med 3,9 procent till 150 kronor. Rapporten för Q3 var svag, men kompenseras till viss del av en hygglig ordertillväxt i USA.

New York-börserna har nyss inlett dagens handel med varierande rörelser. Vid 16.30-tiden hade Dow Jones stigit till nya rekordnivåer på 23.100. S&P 500 var upp 0,1 procent till 2.561 medan Tekniktunga Nasdaq rör strax under nollan på nivå 6.119. Sektorvis tar banker täten, medan Telekom går i rött.  Bland dagens nyheter kan man läsa att bostadsbyggandet i USA sjönk 4,7 procent i septmber jämfört med månaden före, vilket var en större nedgång än marknaden hade räknat med. Årstakten ligger nu på 1,1 miljoner bostäder.

 

Några av morgonens rapporter

Handelsbanken var först av storbankerna att rapportera för det tredje kvartalet. Rörelseresultat blev 5.424 miljoner kronor, vilket kan jämföras med förväntade 5.243 miljoner. Räntenettot uppgick till 7.587 miljoner kronor, vilket var 2 procent högre än väntat, och provisionsnettot blev 2.355 miljoner. Där låg marknadens prognoser på 2.396 miljoner. Kärnprimärkapitalrelationen ökade marginellt till 23,6 procent.

Dustin överträffade konsensusprognoserna på de flesta punkter i rapporten för det fjärde kvartalet (juni-augusti) i morse. Omsättningen ökade med 16 procent och blev 4 procent högre än prognoserna i marknaden. Bruttomarginalen var något svagare än förväntat, men rörelseresultatet ökade 14 procent år/år och blev därmed 5 procent högre än konsensus.

Intrums rapport var blandad. Omsättningen blev 2 procent lägre än prognoserna i marknaden, medan det underliggande rörelseresultatet blev 5 procent högre än förväntat. Kassaflödet och investeringsnivån var dessutom starkare än konsensus.  

Läs fler inlägg på Börsflödet