Volvo faller efter återkallelsebesked

Efter en trög start vände vinden på världens börser idag. Stockholmsbörsen vände upp kring lunch och stängde 1,1 procent högre. Ericsson toppade storbolagslistan med en uppgång på drygt 4 procent efter positiva kommentarer kring Ericssons kommande kvartalsrapport. Getinge studsade upp med 4 procent efter gårdagens kurskollaps på 18 procent i samband med skadeståndskraven som riktats mot dotterbolaget Atrium Medical. Spelbolagen LeoVegas och NetEnt gick dock ännu starkare med uppgångar på 9 procent respektive 5 procent. Billerud var sämsta aktie med en nedgång på nästan 9 procent efter en svag kvartalsrapport, där rörelseresultatet var 15 procent lägre än väntat..

Volvo tappade nära 4 procent efter att i morse ha meddelat att man upptäckt att en komponent i ett avgasefterbehandlingssystem som används på vissa marknader åldras snabbare än förväntat, vilket skulle kunna leda till att motorerna överskrider utsläppsgränserna för kväveoxider (NOx). Bolaget säger att det är inte möjligt i nuläget att bedöma de finansiella konsekvenserna, men att kostnaderna kan bli betydande. NCC föll kraftigt initialt efter ett besked om ytterligare projektnedskrivningar, men stängde knappt 1 procent lägre till slut.

Rörelserna på den europeiska räntemarknaden är små. Kronan har stärkts mot euron och dollarn. EUR/SEK noteras till 10,30 och noteras till 8,89. ZEW-index, som mäter sentimentet bland tyska investerare och analytiker, sjönk i oktober till -24,7, vilket var betydligt lägre än väntade -12,0.

I morgon rapporterar bland annat Castellum och Investor. Under torsdag och fredag duggar rapporterna tätt. Då rapporterar till exempel Ericsson, Getinge, Tele2 (torsdag), samt Telia, Volvo, Atlas Copco, Husqvarna och Assa Abloy (fredag).

Läs fler inlägg på Börsflödet