Råvaror och Bank sämsta sektorer

Merparten Europabörser har handlats runt nollstrecket idag. Stockholmsbörsen backade med 0,3 procent, med Råvaror och Bank som sämsta sektorer. Fastigheter och Telekomoperatörer steg. På OMXS30 hade Fingerprint, Nobia och SCA en god utveckling. SCA steg med 2 procent i spåren av morgonens storförvärv av ett tyskt medicinteknikbolag (se nedan) och Nobia steg med 3,6 procent efter att det förlustbringande bolaget Poggenpohl sålts. Fingerprint rekylerade upp med drygt 4 procent och återtog med det en del av de senaste veckornas branta kursfall. Lundin Mining och SSAB var sämsta storbolagsaktier..

Marknadsräntorna var i stort sett oförändrade, samtidigt som kronan stärktes med 2-3 öre mot dollarn och euron. 

SCA förvärvar tyska BSN Medical
I morse offentliggjordes att SCA förvärvar medicinteknikbolaget BSN Medical, med verksamhet inom bland annat sårbehandlingsprodukter, från riskkapitalbolaget EQT. Köpeskillingen uppgår till 2,7 miljarder euro på skuldfri basis. Transaktionen förväntas slutföras under andra kvartalet 2017. Förvärvet är helt lånefinansierat och SCA säger att förvärvet förväntas bidra positivt till vinsten per aktie från år ett. Förvärvet ska vara ett komplement till SCA:s inkontinensaffär, som utgör cirka 10 procent av bolagets försäljning och förväntas generera årliga synergier om minst 30 miljoner euro, med full effekt tre år. 

Detta händer i morgon
Det är en lugn julvecka vad gäller såväl makroekonomisk statistik som schemalagda bolagshändelser. En av veckans höjdpunkter är Riksbankens räntebesked på onsdagen.

Idag presenterar KI sin konjunkturbarometer (kl 9:00). Under eftermiddagen presenterar finansminister Magdalena Andersson regeringens nya ekonomiska prognoser.

Anmälningstiden i Tobii avslutas.

Läs fler inlägg på Börsflödet