SCA och Fingerprint i topp

Efter en initial nedgång, studsade Stockholmsbörsen upp under onsdagen. OMXS30 tickade upp med 0,4 procent. SCA bidrog till utvecklingen med en uppgång på drygt 7 procent efter att man offentliggjort att bolaget ska delas upp i två delar (se nedan). Sektorkollegan Holmen hängde med i uppgången med 6 procents högre kurs. Högst upp på vinnarlistan återfanns dock Fingerprint (+8 procent)..

Marknaden väntar med spänning på centralbanksmötet i Jackson Hole och Fedchefen Janet Yellens tal på fredag och vilka signaler hon kommer att ge då avseende framtida eventuella räntehöjningar. För närvarande prisar marknaden in 2/3 av en räntehöjning i december. De svenska obligationsräntorna är oförändrade. Dollarn har stärkts betydligt under dagen. USD/SEK noteras till 8,42 och EUR/SEK till 9,47.

Oljepriset föll med 1 dollar per fat till 49 dollar per fat (Brent).

SCA: Delas upp i två delar
SCA offentliggjorde i morse att man initierar ett arbete för att kunna föreslå årsstämman 2017 att besluta om att dela koncernen i två noterade bolag. Det ena kommer att vara ett hygienbolag som inkluderar SCA:s nuvarande affärsområden Personliga hygienprodukter och Mjukpapper. Det andra ett skogsindustribolag som inkluderar hela den skogsindustriella verksamheten och all skogsmark som ägs av SCA-koncernen. Delningen avses genomföras genom en utdelning av hygienverksamheten till aktieägarna enligt Lex Asea. Syftet är att skapa ytterligare värde för aktieägarna.

Detta händer i morgon
Bolagsrapporter: Beijer, Catella, Cherry, Lundbergs, RaySearch, Starbreeze och Systemair är några av bolagen som rapporterar.

Makro: Konjunkturinstitutet presenterar konjunkturbarometrar (kl 09:00). Från Sverige får vi även arbetslöshetssiffror och producentprisindex för juli (09:30). Den tyska konjunkturbarometern Ifo-index för augusti presenteras (10:00). Från USA får vi order varaktiga varor under juli (14:30) och preliminärt inköpschefsindex för tjänstesektorn (15:45).

Läs fler inlägg på Börsflödet