SCA-rally efter uppdelning

Efter en initial nedgång, studsade Stockholmsbörsen upp under onsdagsförmiddagen. Klockan 10:40 hade OMXS30 tickat upp med 0,3 procent. SCA bidrar till utvecklingen med en uppgång på 10 procent efter att man offentliggjort att bolaget ska delas upp i två delar (se nedan). Sektorkollegan Holmen hänger med i uppgången med 6 procents högre kurs..

Marknaden väntar med spänning på centralbanksmötet i Jackson Hole och Fedchefen Janet Yellens tal på fredag och vilka signaler hon kommer att ge då avseende framtida eventuella räntehöjningar. För närvarande prisar marknaden in 2/3 av en räntehöjning i december. De svenska obligationsräntorna är oförändrade. Dollarn har stärkts något sedan igår. USD/SEK noteras till 8,37 och EUR/SEK till 9,45.

Efter uppgångarna i gårkväll, vände oljepriset ner något i morse. Oljepriset noterades på förmiddagen till 49,30 dollar per fat (Brent).

SCA: Delas upp i två delar
SCA offentliggjorde i morse att man initierar ett arbete för att kunna föreslå årsstämman 2017 att besluta om att dela koncernen i två noterade bolag. Det ena kommer att vara ett hygienbolag som inkluderar SCA:s nuvarande affärsområden Personliga hygienprodukter och Mjukpapper. Det andra ett skogsindustribolag som inkluderar hela den skogsindustriella verksamheten och all skogsmark som ägs av SCA-koncernen. Delningen avses genomföras genom en utdelning av hygienverksamheten till aktieägarna enligt Lex Asea. Syftet äratt skapa ytterligare värde för aktieägarna.

Läs fler inlägg på Börsflödet