Veckan inleddes i dur

Stockholmsbörsen inledde veckan med stigande kurser, vilket även är fallet för övriga större Europabörser. OMXS30 steg sammantaget med 1,0 procent, drivet av uppgångar för bland annat storbolagen Atlas Copco, H&M och storbankerna. Intrum steg med 4 procent efter en positiv artikel i Dagens Industri. Clas Ohlson gick mot strömmen med en nedgång på nära 6 procent (dessutom föll aktien kraftigt i fredags efter en svagare rapport än väntat)..

Kronan har stärkts betydligt mot dollarn och euron. USD/SEK noteras till 8,65 och EUR/SEK till 10,21. Marknadsräntorna stiger och den svenska tioåriga statsobligationen har tickat upp med 4 punkter till 0,65 procent.

OMXS30 befinner sig i en negativ trendkanal med lägre toppar och lägre bottnar, och noteras dessutom lägre än den långa trenden (röd linje, 200-dagars glidande medelvärde). Vi närmar oss rapportsäsgongen med stormsteg. Om en månad har bolagsrapporterna för det andra kvartalet börjat komma in, och säsongen når sitt klimax vecka 29, den 16-20 juli. Förhoppningsvis får vi signaler som i kombination med positiv makrostatistik kan ge nytt bränsle åt börsen. Denna vecka kommer fokus ligga på räntebesked från Fed och ECB, samt svenska bostadsmarknaden. Se mer nedan.

OMXS30 i en svag trend
 

Höjdpunkter i veckan
Det är en lugn inledning på veckan vad gäller bolagshändelser och ekonomisk statistik. I morgon är höjdpunkten det historiska mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un, i Singapore klockan 03.00. från USA kommer även inflationssiffror för maj, veckovisa oljelager. Dessutom släpper OPEC sin månadsrapport.

På onsdag väntas räntebeskedet från Fed klockan 20.00. Därtill handlas AAK för första gången efter split 6:1, Hexagon har kapitalmarknadsdag och Atlas Copco handlas exklusive rätt till aktier i Epiroc. Riksbanken har seminarium om en bolånemarknad i förändring.

Från Kina kommer en mängd tung statistik under torsdagen, bl.a. industriproduktion och detaljhandel. ECB ger räntebesked klockan 13.45.Från Sverige och Tyskland kommer inflationssiffror och USA bjuder på statistik över detaljhandeln samt lager av osålda varor. 

Veckan avslutas med färsk prisstatistik över den svenska bostadsmarknaden,Valueguard klockan 09.00. Från USA kommer tung statistik i form av industriproduktion och konsumentförtroende. H&M presenterar försäljningssiffror för Q2, klockan 08.00.

Läs fler inlägg på Börsflödet