Breda nedgångar

Stockholmsbörsen föll med 0,6 procent i måndagens handel. Börsnykomlingen Epiroc (avknoppat från Atlas Copco) fick se sin aktie handlas kring 90 kronor, vilket var i linje med förväntningarna. På OMXS30 var Fingerprint den stora börsvinnaren med en uppgång på 13 procent. Insider-köp är förklaringen då både vd och styrelseordförande har köpt aktier under den senaste veckan. Elekta steg med 2,7 procent efter att Unity-systemet fått den efterlängtade CE-märkningen. Medivir stack ut med en nedgång på 12 procent i spåren av att bolaget skjuter en fas-3 studie på framtiden..

På Europabörserna noteras idel nedgångar och Eurostoxx 50-index var ner 1,2 procent. New York-börserna har inlett måndagens handel strax under nollstrecket.

Oljepriset föll med drygt 3 procent i fredags till följd av det hårdnande tonläget avseende handelshinder mellan USA och Kina. Brentoljan återhämtade sig dock under måndagen till 75,50 dollar per fat. På fredag är det halvårsvisa OPEC-mötet i Wien. Förväntningarna ligger på att gruppen ska börja öka produktionen efter 18 månaders produktionsminskning. Iran, Irak och Venezuela kommer dock försöka fälla Saudiarabiens förslag att öka produktionen, enligt uppgift från Iran i helgen. OPEC:s stadgar kräver unisona beslut.

Läs fler inlägg på Börsflödet