Skanska faller efter vinstvarning

Stockholmsbörsen öppnade dagens handel med att tappa 0,2 procent. Dagens börssnackis är förstås Skanskas vinstvarning (se nedan), som är den fjärde igår och idag (utöver BillerudKorsnäs, NetEnt och Scandic). Aktien tappar 5,8 procent. En annan aktie som faller är H&M, som tappar drygt 2 procent till 156 kronor (senast aktien låg på denna nivå var i mars 2009) efter fortsatta riktkurssänkningar i marknaden. Mot strömmen går SSAB, som stiger med 1,5 procent..

Rörelserna på ränte- och valutamarknaderna är små. USD/SEK noteras till 8,05 och EUR/SEK till 9,85.

Oljepriset föll med 1,6 procent i går och avslutade därmed en fem dagar lång uppgång. På förmiddagen kostade ett fat brentolja 68,90 dollar. Basmetallerna föll på bred front efter ett kraftigt rally. Koppar och nickel stängde runt 2 procent lägre.

Vinstvarning från Skanska
Skanska vinstvarnade i morse för helåret 2017 till följd av nedskrivningar. Rörelseresultatet för helåret 2017 beräknas bli cirka 5,3 miljarder kronor (motsvararande en vinst per aktie om 12 kronor), vilket är 20 procent lägre än konsensusprognosen om 6,6 miljarder kronor. Vidare föreslår styrelsen en bibehållen utdelning om 8,25 kronor per aktie. Förväntningarna i marknaden låg på 8,50. Dessutom meddelade Skanska att bolagets finanschef lämnar bolaget. Mot bakgrund av det ovanstående är det motiverat att aktien är svag i dagens handel.

Detta händer idag
De svenska småbolagen Cellink, Mag Interactive och Raybased rapporterar under onsdagen. I USA noterar vi att storbankerna Bank of America (12:45) och Goldman Sachs (13:30) samt aluminiumjätten Alcoa rapporterar för det fjärde kvartalet. Zalando ger en så kallad "trading update" för Q4.

makrofronten noterar vi följande hållpunkter:
- EMU: byggproduktion november kl 11.00
- EMU: KPI (def) december kl 11.00
- USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande, december kl 15.15
- USA: NAHB husmarknadsindex januari kl 16.00
- USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30
- Fed: Beige Book kl 20.00

Läs fler inlägg på Börsflödet