Uppgång för tionde dagen i rad

För tionde dagen i rad steg Stockholmsbörsen. OMXS30 steg med 0,4 procent och har nu 2,5 procent upp till toppnivån från i april 2015 (det breda indexet OMXSPI ligger redan på all-time-high). På två veckor har börsen stigt 5 procent (man brukar säga att en årsavkastning på 10 procent är normalt) och frågan är om optimismen kommer hålla i sig eller om det kommer en våg av vinsthemtagningar. Telekomoperatörer och Bank ligger i topp bland sektorerna, medan Energi utvecklats sämst i dagens handel. Assa Abloy, SCA och Alfa Laval var storbolagsaktierna som steg med mer än 1 procent i dagens handel, medan Boliden låg i botten med en nedgång på 1,6 procent. Engelska Skolan steg med nära 5 procent, trots en svagare kvartlalsrapport än väntat, medan kollegan AcadeMedia tappade 7 procent efter sin rapport..

Sedan igår har kronan försvagats mot både euron och dollarn, som nu kostar 10,71 respektive 9,16. Kronförsvagning gynnar en stor del av den svenska exportsektorn (som har kostnader i SEK men intäkter i EUR och USD), men innebär en "motvind" för flera konsumentbolag, som t.ex. Clas Ohlson (med inköp i USD och intäkter i SEK). Idag har Handelsbanken sänkt rekommendationen på Clas Ohlson då vi ser risk för besvikelser i marknaden i samband med Q1-rapporten den 5 september.

Detta händer i morgon torsdag
I morgon rapporterar bland annat Elekta (kl 7.30), Sensys Gatso (kl 8.30), Systemair (kl 13.00), Image Systems (kl 18.00). Systemair har bolagsstämma. Lagercrantz handlas exklusive utdelning (2 kronor).

Klockan 9:00 presenteras KI:s konjunkturbarometer för augusti. Från Sverige får vi även arbetskostnadsindex för juni (kl 9:30). Klockan 11:00 presenteras indikatorn för företagsklimat och konjunkturbarometern för EMU (augusti). Klockan 14:00 presenteras inflationssiffror från Tyskland (augusti) och klockan 14:30 får vi siffror över amerikansk privatkonsumtion under juli.

Läs fler inlägg på Börsflödet