Starkare krona efter inflationssiffror. OMXS30 svagt upp

Stockholmsbörsen pendlat upp och ned kring nollstrecket under dagen. Vid stängning noterades OMXS30 dock 0,3 procent högre. Fingerprint toppar storbolagslistan med en uppgång på 4,2 procent. Ericsson stiger med 2,2 efter att ha vunnit ett 5G-kontrakt från Verizon. Olja- och gas är bästa sektor i spåren av ett stigande oljepris.

OMXS30 kl 17:35


Källa: Infront

New York-börserna inledde tisdagens handel uppåt. Vid 17:30-tiden var S&P 500 upp 0,3 procent, Dow Jones avancerade 0,5 procent, medan Nasdaq var upp 0,1 procent. Telekom låg i topp bland sektorerna. Energi och Kraft backade.

Räntan på den 10-åriga svenska statsobligationen har stigit med 5 punkter till 0,46 procent efter högre inflation i Sverige än väntat. Konsumentpriserna steg med 0,2 procent i november och närmade sig Riksbanksmålet om 2 procent på årsbasis. Rensat för energipriserna var dock inte avvikelsen mot förväntningarna särskilt stor. Kronan har stärkts kraftigt mot både dollarn och euron. En dollar kostar 8,44 kronor och en euro 9,90 kronor på eftermiddagen.

Den tyska ekonomiska barometern Zew-index över förväntningarna, som ska förutsäga den ekonomiska utvecklingen om sex månader, sjönk till 17,4 i december jämfört med 18,7 i november. Väntat var 18,0.

Oljepriset har stigit till den högsta nivån sedan sommaren 2015 till följd av att den största pipelinen i Nordsjön måste stängas under åtminstone ett par veckor till följd av en spricka. 450.000 fat per dag försvinner därmed från marknaden under denna period. Oljepriset noteras till 63,90 dollar per fat på eftermiddagen.  

Rekommendationsförändringar
Handelsbanken har idag höjt rekommendationen på Trianon till Köp (Öka).

Läs fler inlägg på Börsflödet